Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Nissan LEAF 30 kWh za domet od 245 km

Nissan LEAF 30 kWh

Sve brže rastući trend električnih automobila od prvog dana prati i Nissan sa svojim modelom Leaf. Tako su iz Nissana za iduću godinu najavili osvježeni model s poboljšanom baterijom što u praksi znači da će autonomija biti veće gotovo za četvrtinu, odnosno 23 posto. Tako će novi Leaf s jednim punjenjem biti u stanju prevaliti do 245 km! Više od bilo kojeg konkurenta u tom segmentu vozila.

Za to izvanredno dostignuće – koje vozačima otvara potpuno nove mogućnosti – zaslužno je uvođenje nove baterije kapaciteta 30 kWh. Nova baterija je glavna zvijezda obnovljenog LEAFA modelske godine 2016. kojom će učvrstiti vodeći položaj kao najsposobnijeg i najpraktičnijeg električnog vozila na svijetu, ujedno i najpovoljnije cijene.

Uz niz dizajnerskih, tehnoloških i konstrukcijskih unapređenja, veći domet uveliko povećava privlačnost Nissana LEAF – koji tako za milione vozača postaje prava alternativa vozilu s motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem i istovremeno dodatno učvršćuje svoj položaj najboljeg električnog vozila na svijetu.

Paul Willcox, predsjednik Nissana Europa, to komentira sljedećim riječima: “LEAF, najprodavaniji električni automobil na svijetu, upravo je postao još bolji. Domet od čak 245 km svijet električnih
vozila otvara hiljadama vozača diljem Europe koji dosad nisu bili sigurni da je električno vozilo pravi izbor za njih. Taj povećani domet čini LEAF uistinu prvim izborom za mnogo, mnogo više vozača.”

Nova baterija, nova tehnologija, ista jednostavna praktičnost

LEAFOVA nova 30-kWh baterija omogućava veći domet bez kompromisa u unutrašnjoj konstrukciji.

Dostupna u verzijama Acenta i Tekna, vanjske dimenzije su joj potpuno jednake onim postojeće baterije kapaciteta 24 kWh, uz skromno povećanje težine od samo 21 kg. Rezultat? Automobil koji može prevaliti znatno veću udaljenost uz istu praktičnost i iskoristivost kao i prethodne verzije.

Ključ poboljšanih performansi baterije su promjene u unutrašnjoj konstrukciji i hemijskim procesima.

Uvođenje karbona, nitrogena i magnezija na elektrode poboljšava performanse, a boljoj efikasnosti doprinosi i promjena rasporeda ćelija. Nissan je toliko siguran u performanse i pouzdanost nove baterije da će kapacitet nove 30-kWh baterije biti obuhvaćen garancijom u trajanju od osam godina, odnosno 160.000 km.

Nissan LEAF 30 kWh (2)

Punjenje LEAFOVE nove 30-kWh baterije lako je i jednostavno kao i u postojećeg 24-kWh modela.

Kao i u aktuelnom LEAFU, vlasnici će bateriju moći puniti kod kuće, na javnim punionicama ili iz mreže brzih punjača (trofazni, 400 V) koja se brzo širi diljem Europe i najbolja je mreža za punjenje električnih vozila na svijetu. Za punjenje baterije do 80 % kapaciteta pri brzom punjenju treba samo 30 minuta, što je potpuno jednako vremenu potrebnom da se do iste razine napuni baterija kapaciteta 24 kWh.

Nova informatička tehnologija vlasnicima nudi još više nadzora

Jedno od LEAFOVIH najcjenjenijih i najkorisnijih obilježja je mogućnost interakcije i daljinskog upravljanja sistemom NissanConnect EV. Od provjere stanja baterije vozila do predgrijavanja putničke kabine u hladnim zimskim danima, vozači širom svijeta tim naprednim telematičkim sistemom kojim se upravlja pametnim telefonom još si više olakšavaju život. NissanConnect EV ne povećava samo udobnost nego doprinosi većem dometu jer putničku kabinu može zagrijati ili ohladiti bez upotrebe energije iz baterije.

Sa sistemom NissanConnect EV LEAF 30kWh nudi važno poboljšanje te jedinstvene tehnologije koje zamjenjuje prethodni postav CarWings. Zadržao je sve cijenjene elemente izvornog sistema, uz dodane nove funkcije s mnogo jednostavnijim rukovanjem i novim dizajnom.

Jedna od brojnih prednosti novog sistema NissanConnect EV je nova karta punionica na kojoj se u stvarnom vremenu prikazuju informacije o punionicama i njihovoj zauzetosti. Osmišljen za savršenu integraciju s multimedijskim sistemom nove generacije NissanConnect EV, također nudi potpuno obnovljen navigacioni sistem, upozorenja o održavanju i mogućnost pronalaženja automobila.

LEAF 30kWh – najomiljenije električno vozilo na svijetu postalo je još bolje

Sve verzije Acenta i Tekna LEAFA modelske godine 2016. su opremljene najnovijom verzijom cijenjenog multimedijskog sistema NissanConnect EV. Uz novi interface i digitalni radioprijemnik, nudi i 7-inčni touchscreen koji vozaču omogućava zumiranje karata i kretanje kroz meni sistema pomicanjem prstiju po ekranu.

Nissan LEAF 30 kWh (3)

LEAF 30kWh nudi i niz suptilnih promjena vanjštine vozila – među njima i novu krovnu antenu te novu bronzanu boju.

Proizvodnja LEAFA 30kWh će se nastaviti u Nissanovoj tvornici u britanskom Sunderlandu, a prodaja u Evropi počinje u januaru 2016. Cijene i specifikacije za pojedina tržišta će biti uskoro objavljene.