Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovaj čovjek ima preko 100 Golfova u svojoj kolekciji (FOTO)

golf_4

Josefu Juzi, dimnjačaru iz Austrije, Golf je više od automobila. Od 30 miliona koje je Volkswagen prodao od 1970-ih, Juza posjeduje čak 114.

Njegova fascinacija ovim modelom počela je od prvog puta kad je sjeo u njega. Posjedovao je 144 različita Golfa, od kojih su neki veoma rijetki, poput golfa sa kliznim vratima.

“Kad sam prvi put sjeo u Golfa, osjetio sam da je taj automobil napravljen za mene lično. Pozicija sjedišta, uživanje u vožnji, sve je bilo tačno po mom”, kaže Juza.

Kolekciju je započeo drugom generacijom, popularnom “Dvicom”, i to u Caddy verziji. Od tad mu je rasla kolekcija, pa danas posjeduje sve moguće verzije – Golfa za ljeto u kabrio verziji, GTI-ja za brzu vožnju, te Country verziju za zimu. Kako sam navodi, ima Golfa za svaku priliku.

Sredinom 90-ih nabavio je Mk1 Golfa sa spoilerom sa jedne aukcije automobila, što je osvježilo njegovu kolekciju automobila smještenu u jednom skladištu u Beču.

“Vozila nabavljam preko interneta, u svakom pregledanju nađem sjajan model za jeftinu cijenu, nekad mi prevoz bude skuplji od samog auta”, kaže Juza.

Najstarije vozilo koje ima je Golf iz pretprodukcije koji datira iz 1974. godine sa kliznim vratima. Takođe posjeduje i dva potpuno električna Golfa. Jedno od najrjeđih je i vozilo 71 Golf G60 specijalno izdanje koje je VW pravio ručnim radom.

Kakva bi kolekcija bila bez nekih zaista čudnih modela? Juza posjeduje Golf kampere, kao i dva Golf modela sa stepenicama ugrađenim za ulazak u avione, korištena na bremenskom aerodromu.

Ipak, vjerovatno najekskluzivniji je GTI kojeg je jedan njemački tuner napravio posebno za arapskog princa. Ukrašen je drvenim detaljima, skupom kožom, kao i za te godine jednim luksuznim dodatkom – telefonom ugrađenim u sam automobil.

Kaže da se nije lako brinuti za sve automobile u kolekciji, ali da ih nikada ne bi prodao. Planira kolekciju otvoriti za javnost u svojevrsnom “Golf muzeju”.

“Radije bi se riješio cijele kolekcije nego prodao pet komada, toliko ih jednako volim”, kaže Juza.