novi detalji

Ovako će izgledati unutrašnjost nove Škode Fabije

skoda fabia

Bliži se premijera četvrte generacije Škode Fabije u maju, pa svakim danom saznajemo sve više detalja

Škoda je objavila još jednu skicu nove, četvrte generacije modela Fabia, koja bi svoju premijeru trebala imati u svibnju. Ovaj put radi se o unutrašnjosti kabine. Sam proizvođač kaže da nova Fabia ima interijer s većim osjećajem prozračnosti od svog prethodnika, sa svježim bojama i pametnim novim značajkama, ali i vrste tehnologija i opreme obično rezervirane za automobile najvišeg segmenta. Jedan od čimbenika koji je omogućio ovu evoluciju bila je prva upotreba platforme MQB-A0 u ovom modelu, piše Tportal.

Osim toga, čini se da smo dobili i novi logo modela Fabia, odnosno ovako bi mogao izgledati natpis modela na zadnjim vratima nove, četvrte generacije.

Novi logo Škode Fabije Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

U usporedbi s prethodnim postavkama, nova je platforma veća u svim pogledima, pa je četvrta generacija Fabije narasla izvana, ali prije svega iznutra. Prva skica interijera sugerira da će unutrašnjost automobila biti osjetno šira nego prije, što je također podvučeno hrabrijim vodoravnim linijama novog interijera.

Nova Škoda Fabia – detalji kabine Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

U tom pogledu Fabia slijedi stope najnovije generacije Škode Octavije, koja je započela transformaciju unutarnjeg dizajna u automobilima češke marke. Nova Fabia također pridaje veliku važnost detaljima: prva skica, naprimjer, otkriva novi dizajn kružnih ventilacijskih otvora s obje strane nadzorne ploče, što je prvi put u modernoj istoriji Škode. Akcenti u boji koji objedinjuju različite dijelove interijera još su jedan važan detalj.

Škoda Octavia – dizajn unutrašnjosti
Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Drugi ključni element očito je veliki zaslon osjetljiv na dodir visoko na nadzornoj ploči, naglašavajući nove linije Škode, prvi put viđene u Octaviji. Linija ispod zaslona kopira liniju grebena poklopca motora koja objedinjuje unutrašnjost i vanjštinu automobila te ima praktičnu korist: donji dio crte služi kao odmor za ruku korisnika, što olakšava upravljanje zaslonom osjetljivim na dodir. Skica također otkriva da će četvrta generacija Fabije ponuditi opciju digitalne instrumentne ploče Virtual Cockpit, ranije dostupne samo u većim modelima marke.

Znak vremena

Interijer novog automobila ilustrira doba u kojem se razvija nova Fabia i kojem je namijenjen. Iako će četvrta generacija Fabije i dalje biti automobil pristupačan širokom krugu kupaca, zadovoljit će zahtjeve još veće skupine nego prije. To podržavaju nove digitalne značajke, značajke povezivanja i pomoći vozaču, od kojih mnoge nisu postojale kad su rađene prethodne generacije, a kamoli da se pojavljuju u automobilu u ovoj klasi.

Škoda Fabia – detalji kabine aktualne treće generacije
Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Interijer treće generacije

Svaka od prethodnih generacija modela Fabia svojevrstan je dokaz svog vremena, a to je najočitije u njihovom interijeru. Svojim minimalističkim dizajnom prva generacija stavila je naglasak na prostor i korisnost, druga na eleganciju, a treća je došla s osnovnim elementima digitalizacije i vodoravnijim rasporedom nadzorne ploče, u čemu najnovija generacija ide još dalje.

Škoda Fabia – aktualna treća generacija
Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Treća generacija Fabije, čija je proizvodnja počela 2014. godine, ključna je polazna tačka za najnoviju generaciju iako je tehnologija modela potpuno drugačija. ‘Fabia treće generacije bila je jedan od prvih modela razvijenih pod nadzorom Jozefa Kabaňa, tako da je odražavala novi jezik dizajna marke’, kaže Petr Matušinec, koji je radio na dizajnu treće generacije. U to vreme Fabia je dobila čiste i jasno definirane površine, naglašene kubističkim oblicima poput grebena na vratima prtljažnika.