Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

test

Ovako izgleda kad nov Golf udari u Scanijin kamion (VIDEO)

golf scania

Scania je objavila video koji se bavi proučavanjem sigurnosti električnih baterija

U fazi elektrifikacije velike baterije bi se na kamione postavljale na najzgodnije mjesto, a to je u podnicu uz bok vozila. Međutim, to su mjesta koja su itekako izložena u udarima pa švedski proizvođač prije komercijalizacije mora provjeriti njihovu sigurnost.

A to je odlučio provjeriti žrtvovanjem novog Golfa koji je doslovno pustio da se zaleti u bok kamiona i udari frontalno u veliki set baterija. Kao što se i očekivalo, udarac automobila je kudikamo drukčiji od udarca izvedenog fiksnom barijerom. Opterećenje na konstrukciju je čak i veće pa proizvođači preferiraju testove koji su sličniji stvarnim sudarima.

To je posebno bitno na konstrukcijama gdje su baterije postavljene na mjesto nekadašnjih spremnika goriva pa su samim time izloženi mehaničkim naprezanjima u daleko većoj mjeri nego što su to baterije zaštićene u podnici automobila. Scania koristi uljno hlađeni elektromotorni pogon od oko 400 KS koji se napaja velikim setom baterija kapaciteta do 300 kWh. U tom slučaju Scania garantuje doseg pod punim opterećenjem od 250 km.