Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Čović se sastao sa delegacijom iz Hrvatske, kaže da je optimističan oko izmjena Izbornog zakona

covic

Današnji sastanak bio je prilika za razgovore o širem spektru tema

U Mostaru je u subotu održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, dopredsjednice HDZ-a BiH Darijane Filipović i predsjednika GO HDZ BiH Slavena Zeljke s ministrima u Vladi Republike Hrvatske, Natašom Tramišak, ministricom regionalnog razvoja i EU fondova te ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlić Radmanom.

Sastanku je putem videolinka sudjelovao i nositelj gradske liste HDZ-a BiH za predstojeće lokalne izbore u Mostaru, Mario Kordić, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Današnji sastanak bio je prilika za razgovore o širem spektru tema.

“Jako sam optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH koji će osigurati i legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i napraviti pripreme kojima ćemo napraviti iskorak prema europskoj Bosni i Hercegovini, a to će svakako tražiti značajne preinake u odnosu na ono što je osnovni Daytonski ugovor”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s izaslanstvom Vlade Republike Hrvatske održanom u subotu u Mostaru.

“Već 20 godina tragamo za izmjenama i rješenjima o oblikovanju Ustava Bosne i Hercegovine na tragu prelaska iz Daytonske u europsku fazu, a to je nešto što ćemo i dalje raditi. Nažalost ne osjećam da imamo dovoljno kvalitete u parlamentarnoj raspravi, a ona bi u oba doma državnog parlamenta morala imati dvotrećinsku većinu da bi mi napravili promjenu i nisam baš previše optimističan, ali sam zato jako optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH”, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako vrlo česti dolasci izaslanstva RH govore o zainteresiranosti, a i ustavnoj obvezi Republike Hrvatske kada je u pitanju hrvatski narod u BiH i BiH općenito.

“Bosnu i Hercegovinu Hrvatska gleda kao jednu stabilnu i na svim nivoima funkcionalnu cjelinu u kojoj će sva tri konstitutivna naroda imati harmonični odnos. Hrvatska snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na putu u Europsku uniju, ali i za članstvo u NATO-u i tu će BiH u Hrvatskoj zaista imati iskrenog i pravog zagovaratelja”, kazao je Radman.