BiH

Mostar

Čović se sastao sa delegacijom iz Hrvatske, kaže da je optimističan oko izmjena Izbornog zakona

28/11/2020

Današnji sastanak bio je prilika za razgovore o širem spektru tema

U Mostaru je u subotu održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, dopredsjednice HDZ-a BiH Darijane Filipović i predsjednika GO HDZ BiH Slavena Zeljke s ministrima u Vladi Republike Hrvatske, Natašom Tramišak, ministricom regionalnog razvoja i EU fondova te ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlić Radmanom.

Sastanku je putem videolinka sudjelovao i nositelj gradske liste HDZ-a BiH za predstojeće lokalne izbore u Mostaru, Mario Kordić, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Današnji sastanak bio je prilika za razgovore o širem spektru tema.

“Jako sam optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH koji će osigurati i legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i napraviti pripreme kojima ćemo napraviti iskorak prema europskoj Bosni i Hercegovini, a to će svakako tražiti značajne preinake u odnosu na ono što je osnovni Daytonski ugovor”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s izaslanstvom Vlade Republike Hrvatske održanom u subotu u Mostaru.

“Već 20 godina tragamo za izmjenama i rješenjima o oblikovanju Ustava Bosne i Hercegovine na tragu prelaska iz Daytonske u europsku fazu, a to je nešto što ćemo i dalje raditi. Nažalost ne osjećam da imamo dovoljno kvalitete u parlamentarnoj raspravi, a ona bi u oba doma državnog parlamenta morala imati dvotrećinsku većinu da bi mi napravili promjenu i nisam baš previše optimističan, ali sam zato jako optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH”, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako vrlo česti dolasci izaslanstva RH govore o zainteresiranosti, a i ustavnoj obvezi Republike Hrvatske kada je u pitanju hrvatski narod u BiH i BiH općenito.

“Bosnu i Hercegovinu Hrvatska gleda kao jednu stabilnu i na svim nivoima funkcionalnu cjelinu u kojoj će sva tri konstitutivna naroda imati harmonični odnos. Hrvatska snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na putu u Europsku uniju, ali i za članstvo u NATO-u i tu će BiH u Hrvatskoj zaista imati iskrenog i pravog zagovaratelja”, kazao je Radman.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.