Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeste li znali? 

Ovo je 14 najčešćih zabluda o gumama

zimske gume

Saznajte gdje griješite pri pumpanju i upotrebi rezervnih guma i setova za popravke

Gume predstavljaju dio auta koji nerijetko zanemarujemo u korist svega drugog. Samim time nismo sigurni kako adekvatno brinuti o njima, posebno ako se uzme u obzir da se mogu čuti raznorazni savjeti i preporuke koji nisu nužno i vjerodostojni. Zavirimo u najveće mitove o gumama i saznajmo kako se adekvatno pobrinuti za svoje vozilo.

1. Podešavanje “špura” je nužno samo kada se mijenjaju gume

Centriranje špura, odnosno poravnavanje i balansiranje prednjeg i zadnjeg ovjesa bi trebalo učiniti barem jednom godišnje, prilikom rotacije guma ili svakih 10.000 km.

2. Dovoljno je mijenjati prednje gume. Zadnje nisu toliko važne

Trebali biste mijenjati poziciju sve četiri gume istovremeno. Preporučuje se da to učinite nakon svakih 10.000 km, kako bi se gume jednako trošile. Ako ne možete mijenjati više od dvije, najbolje bi bilo to učiniti za zadnju osovinu jer ona daje najbolju bočnu kontrolu, posebno u zavojima, i pruža stabilnost pri vožnji.

3. Ako ne znate koliko zraka napumpati, pratite brojku sa strane

Gume biste trebali napumpati u skladu s preporukom proizvođača. Provjerite podatke iz priručnika svog vozila ili s naljepnice s podacima o preporučenom pritisku koja se obično nalazi na unutarnjoj strani vozačevih vrata.

4. Nemojte napumpati previše zraka da gume ne bi eksplodirale

Vaše gume ne mogu eksplodirati od prekomjerne količine zraka, već u slučaju da zahvate rupu na putu ili rubnik. Svakako ih ne biste trebali pumpati preko naznačene granice za pritisak jer ćete time umanjiti kontakt gume s cestom i izazvati njihovo pojačano trošenje.

5. Vaše gume su zaštićene prisustvom kapica ventila

Kapice ventila za gume štite od vode i prašine koja bi se mogla uvući u njih. Zrak će neminovno izaći kroz pore na gumama usprkos prisustvu kapica. Kako biste osigurali dovoljnu količinu tlaka i željene performanse guma, redovno ih pumpajte.

6. Većim točkovima i niskoprofilnim gumama ćete bolje upravljati vozilom

Niskoprofilne gume nisu istovjetne boljem upravljanju autom. Drugi čimbenici, poput dizajna gume i modela, također su važni.

7. Nove gume imaju bolje performanse od starijih

Gume proizvedene ranije će imati iste karakteristike ako se pravilno čuvaju i nisu oštećene. Gume ne gube na kvaliteti ako su dobro očuvane, piše sgCarMart.

8. Ako puno pada kiša, ispustite malo zraka

Donekle ispuhane gume ne ostvaruju bolji kontakt s podlogom. Povrh toga, brže se troše i postoji vjerovatnost da će se probušiti.

9. Da biste ostvarili veću brzinu, rješenje su gume Formule 1

Glatke gume bolje prianjaju nego one konvencionalne i namijenjene su isključivo za trkaću stazu. Funkcioniraju na suhoj podlozi. Nezakonita je upotreba glatkih guma u prometu i vrlo je nepromišljeno voziti ih po kišovitom vremenu.

10. Nije potrebno mijenjati rezervnu gumu

Rezervne gume za privremenu upotrebu su ujedno i privremeno rješenje. One ne pružaju iste performanse ili izdržljivost kao i obične gume pa ih ne smijete smatrati dugoročnim rješenjem. Preporučljivo je s vremena na vrijeme provjeriti kvalitetu svoje rezervne gume jer i one su sklone postupnom ispuhivanju.

11. Sistemi za praćenje pritiska u pneumaticima otkrivaju kada je potrebno mijenjati gumu

Sistemi za praćenje pritiska u pneumaticima (eng. Tyre Pressure Monitoring Systems/T.P.M.S) prate isključivo pritisak u gumama, ali ne ukazuju na istrošenost gume ni u kojem trenutku ju je potrebno promijeniti.

12. Set za popravak guma je jeftino rješenje za popravak i održavanje

Većina setova za popravak su samo privremena zakrpa i namijenjeni su sitnim oštećenjima. Za veću štetu, ovi setovi nisu korisni. Svako oštećenje privremeno zakrpano uz pomoć ovakvog seta morate odnijeti na adekvatan popravak.

13. Jednom kada ste primijenili set za popravak, nemoguće je daljnje popravljanje

Kao što je upravo spomenuto, set za popravak služi isključivo kao privremeno rješenje. Čim primijetite oštećenje na gumama, odnesite je na adekvatan i trajni popravak.

14. Čim vam mehaničar kaže da su gume “ćelave”, mijenjajte ih

Na svakom vlasniku automobila je odgovornost da redovno provjeri stanje svojih guma. Ako vam mehaničar kaže da su gume već “ćelave” i spremne za mijenjanje, to ne mora nužno biti istina. Provjerite i sami gazni sloj pneumatika. Preporučljivo je imati gazni sloj do minimalno 1,6 mm dubine. Sve ispod toga je zrelo za mijenjanje.