Ovo je najštedljiviji američki automobil (VIDEO)

kola

Nama malo poznati Elio Motors još je prije nekoliko mjeseci bio predmetom podsmjeha. Sada je nakon uspješnih premijera u Los Angelesu i najnovije u Detroitu faktor s kojim se računa u budućnosti.

Amerika kao jedan od zadnjih bastiona “pravih” automobila posljednjih je godina hrabro zakoračila u budućnost. Stisnuti konkurentnim modelima iz Azije, pa čak i Europe, u Americi su počeli razmišljati zeleno. Stigla je Tesla, a sada nam dolazi Elio P5, automobil koji će uskoro postati najjeftiniji i najštedljiviji model pogonjen klasičnim motorom na benzin.

Iako se proizvođač poziva na američku tradiciju ovdje ju je doista teško naći. Za početak, radi se o konceptu dvosjeda u kojem putnik sjedi iza vozača. Avionski koncept nastavlja oblik karoserije sa aerodinamičnim trupom.

A za postizanje odgovarajuće aerodinamike konstruktori su izabrali rješenje s tri kotača, dva sprijeda i jedan nazad, čime je smanjena čeona površina i reduciran otpor zraka.

Drugi, za američke uvjete, nekonvencionalan izbor je motor. I ovdje je prisutna klasika, motor s unutrašnjim izgaranjem, ali bar upola manji no u ostalim Amerima za mase.

Trocilindrični benzinac zapremine 0.9 litara osigurava pristojne performanse, 9,6 sekundi za ubrzanje do 100 km/h i 160 km/h maksimalne brzine, ali je i ključ ekstremno niske potrošnje goriva od 2,8 l/100 km.

Sa oko 90% domaćih dijelova 555 kg težak Elio P5 je doista američki proizvod. Sklapat će se u bivšoj GM-ovoj tvornici, a na cestu dolazi po početnoj cijeni od samo 6.800 dolara.

Ako sumnjate u uspjeh američkog minimaliste recimo i podatak kako je tvrtka prošle godine zaprimila gotovo 50.000 rezervacija. Stoga ne čudi što će broj radnika u proizvodnji narasti na 3.000.