Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovo je novi Volvo, kažu da je u rangu BMW-a i Mercedesa (VIDEO)

volvo

Volvo je ove sedmice u SAD-u predstavio novi S60. Riječ je o prvom Volvu koji će se proizvoditi u SAD-u, tačnije u novom proizvodnom pogonu u Južnoj Karolini u kojem će se godišnje proizvesti 60 hiljada primjeraka.

Budući da smo dosad već vidjeli karavansku izvedbu (Volvo je V60 javnosti predstavio na salonu u Ženevi), izgled je očekivan i po nama potpuno pogođen. Stražnji dio već nazivaju “baby” Volvom S90, a moramo priznati kako nama izgleda i skladnije od “većeg brata”.

Novi S60 postavljen je SPA platformu, a iz Volva naglašavaju kako je riječ o “jednom od najuzbudljivijih automobila koje su ikad proizveli, pravom vozačkom automobilu”. Nakon ovih riječi, jedva čekamo da nam automobil dođe na test. Unutrašnjost je također dobro poznata iz ostalih Volvo modela – uz digitalni kokpit na središnjem dijelu ističe se zaslon osjetljiv na dodir.

Na početku prodaje nudit će se 4 opcije motorizacije. Ponudu otvara benzinski četverocilindraš (T5) od 253 KS uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Snažniji T6 nudi 320 KS, a tu su i dvije hibridne verzije. Obje kombiniraju 2,0-litreni motor s elektro motorom, a snažnija verzija T8 “Polestar Engineered” će brojati impresivnih 405 KS! Dizelaši su, kao i prema najavama švedskog proizvođača, izbačeni iz ponude…

Naravno, novi S60 imat će čitav niz sigurnosnih sistema poput Pilot Assista koji samostalno ubrzava, koči i upravlja umjesto vozača. Osim klasične kupnje, novi S60 bit će dostupan i putem modela pretplate. U Volvu obećavaju kako će posjedovanje automobila biti jednostavno poput posjedovanja mobitela.

Zasad je poznato da će korisnici ovog modela pretplate za S60 T6 AWD Momentum trebati izdvojiti 775 dolara mjesečno, u što je uključeno održavanje i 24,140 kilometara godišnje. Budući da kod nas ovaj model vjerojatno još neće biti dostupan, za nas je korisnija informacija kako je početna cijena za tržište SAD-a 35.800 dolara. Pred S60 će biti težak zadatak budući da će se za kupce boriti s modelima poput osvježene Mercedesove C-klase i nadolazeće BMW Serije 3.