Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Business insider

Ovo je pet najčešćih grešaka koje činimo kad vozimo u zimskim uslovima

zima

Ne zaboravite pripremiti svoje vozilo za zimske uslove vožnje, što uključuje, među ostalim, antifriz u sistemu za hlađenje motora, tečnost za pranje stakala koja se neće smrzavati na niskim temperaturama. Neka vam akumulator bude u optimalnom stanju, metlice brisača ispravne. Stavite u gepek lance za snijeg i alat za čišćenje snijega i leda, rukavice…

Zima nam ove godine još nije pokazala zube, no vremenski uslovi u trenu se mogu promijeniti. Zato nije na odmet razmisliti o vožnji u ozbiljnim zimskim uvjetima. Iako svi mi vozači mislimo da nas ništa ne može iznenaditi i da znamo sve o vožnji na snijegom i ledom pokrivenim cestama, evo pet najčešćih pogrešaka, prema Business Insideru, koje činimo, svjesno ili nesvjesno.

1. Prebrza vožnja

Vozite li prebrzo u složenim uvjetima na putu, riskirate gubitak kontrole nad vozilom. Ne zaboravite, prilikom kočenja na cesti prekrivenoj snijegom ili ledom zaustavni put dramatično se mijenja. To je dobro imati na umu zimi i prilagoditi svoj stil vožnje u skladu s tim. Uskladite svoju brzinu s brzinom drugih vozila na cesti. Za sigurnu vožnju u zimskim uslovima, pronađite brzinu na kojoj se osjećate ugodno, imate kontrolu nad vozilom, uskladite se s drugim vozilima. Ubrzavajte polako kako biste bili sigurni da imate kontrolu nad prianjanjem. Skladno tome, kočite umjereno, bez naglih manevara.

2. Prespora vožnja

Kako nije uputno juriti prebrzo, u složenim zimskim uslovima nije pametno ni voziti presporo, jer ćete takvom vožnjom kočiti promet iza sebe, ali i izazvati bijes kod drugih vozača. Naravno, ako ste potpuno sami na cesti, vozite se sporo koliko hoćete, ali pazite na iznenadan nailazak drugih vozila iza vas s većom brzinom kretanja. Određena inercija kretanja vam je potrebna kada se vozite uzbrdicom na snijegom i ledom pokrivenim cestama.

3. Vožnja bez zimskih guma

Osim što je u BiH obavezna upotreba zimske opreme na zimskim dionicama od 15. novembra tekuće godine do 15. aprila iduće godine, zimske gume dizajnirane su tako da postignu najbolje rezultate kada temperatura padne ispod 7°C. One imaju veći udio prirodnog kaučuka koji ne postaje tvrd, krut kad temperatura padne ispod tih, famoznih sedam Celzijevih stepeni te ostaje elastičan i pri vrlo niskim temperaturama.

4. Automobil nije očišćen od snijeg i leda

Prije nego što krenete, očistite temeljito svoje vozilo od nakupina snijega ili leda. U protivnom riskirate ne samo da budete kažnjeni od policije, već i da vam te nakupine ometaju vidno polje. Osim toga, s automobila će vam padati ledene gromade na cestu, a time ugrožavate i ostale sudionike u saobraćaju.

5. Pritisak zraka u gumama ne provjeravate redovno

Vozačima se preporuča provjeravati pritisak zraka u gumama jednom mjesečno na benzinskoj pumpi prema preporukama proizvođača automobila. Budući da su mnogi automobili ne tako rijetko s prevelikim, ali u najčešćem slučaju s premalim pritiskom pritiska zraka guma na cesti, to može uticati na ponašanje u vožnji u ekstremnim situacijama (potpuno kočenje, izbjegavajući manevri). Ali najviše se to osjeti na novčaniku samog vlasnika vozila, jer ako gume imaju prenizak pritisak zraka, zagrijavaju se više, povećava se otpor kotrljanja – a s time i potrošnja goriva.

Za kraj, ne zaboravite pripremiti svoje vozilo za zimske uslove vožnje, što uključuje, među ostalim, antifriz u sistemu za hlađenje motora, tečnost za pranje stakala koja se neće smrzavati na niskim temperaturama. Neka vam akumulator bude u optimalnom stanju, metlice brisača ispravne. Stavite u gepek lance za snijeg i alat za čišćenje snijega i leda, rukavice…