Ovo je prvi solarni automobil, cijena mu je vrtoglava -119.000 eura (VIDEO) – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Lightyear One

Ovo je prvi solarni automobil, cijena mu je vrtoglava -119.000 eura (VIDEO)

01/07/2019

Ovo je prvi solarni putnički automobil s kojim se mogu preći neke veće udaljenosti uz blagodati koje inače pružaju automobili

Lightyear One je prvi model solarnog automobila koji, osim što se puni na klasičnim punionicama, ima i mogućnost punjenja na suncu

Vozilo je prekriveno s pet kvadratnih metara solarnih ploča i holandska firma hrabro tvrdi da ta činjenica daje još 12 kilometara dodatnog dosega u jednom satu.

Ovo je prvi solarni putnički automobil s kojim se mogu preći neke veće udaljenosti uz blagodati koje inače pružaju automobili. Solarne su ćelije ispod posebnih slojeva sigurnosnog stakla i doslovce se po tim površinama, tvrde, može hodati bez da ostanu oštećenja.

Masa je najveći neprijatelj svakog ovakvog koncepta, a ovdje je obećano 400 km dometa nakon cjelonoćnog punjenja na šuko utičnici od 220V. Ako ste 12 sati na suncu, to dodaje još 144 km teoretskog dosega. Dakle, solidnu trećinu.

Ovaj auto neće biti jeftin, plan je prvo proizvesti 500 komada. Narudžbe su krenule, a cijena je vrtoglavih 119.000 eura.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.