Cupra Leon

Ovo je vatrena verzija Golfa GTI, a ide do 310 “konja” (FOTO)

1

Premijera je početkom marta na salonu automobila u Ženevi, dok se početak prodaje očekuje do kraja godine

Ako tražite više stila, a provjerena njemačka tehnologija je imperativ, rješenje je španski Seat i njegova Cupra Leon.

Novi Seat Leon je stigao paralelno s Golfom, a sada će tako i njegova sportska izvedba. GTI je pred vratima, a put Ženeve ide i Cupra Leon. Manje je važno da je Cupra sada zasebna marka, a više da su dizajneri imali više prostora za izražavanje.

Agresivan izgled je prvo što se može konstatirati. A on ide od prednje maske i velikih usisnika, preko fascinantnih naplataka sve do stražnjeg kraja s integriranim difuzorom. I to isto vrijedi i za karavanski Sporttourer. Automobil je i osjetno niži, 25 mm sprijeda i 20 m straga, a tvrđi ovjes prate i Brembo kočnice – odlična baza za moćne motore.

Upravo tako, jer umjesto jednog na meniju su četiri opcije. Najslabija ima 245 KS, a radi se o plug-in hibridu s 1.4 TSI benzincem. Dalje ide 2.0 TSI benzinac s istih 245 KS te 370 Nm. Može i jače, pa je tu i izvedba s 300 KS i 400 Nm. Konačno dolazimo do jedne verzije rezervirane za karavan, a koja uključuje kombinaciju 310 KS snažnog benzinca i 4Drive pogona. Stotku ima za manje od pet sekundi.

U kabini je prepoznatljiv potpis Leona, ali sada uz vrlo atraktivan upravljač, kao i sportsku dekoraciju. Dorađen je i digitalni kokpit pa je oplemenjen trkaćom telemetrijom.

Premijera je početkom marta na salonu automobila u Ženevi, dok se početak prodaje očekuje do kraja godine.