Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

new york

Ovo parking mjesto košta više od pola miliona KM

park

Prema izvještaju CNBC-ja, cijene ovakvih parkirnih mjesta kreću se od minimalno 300.000 dolara pa sve do 595.000 dolara

U velikim gradovima sve je teže naći parkirno mjesto pa im cijene doslovno idu u nebo.

Najbolji primjer je New York, točnije Manhattan, gdje se parkirno mjesto plaća i do 750.000 dolara, a mjesečni najam je redovito preko 1000 dolara. Traže se nova rješenja kojima bi se optimiziralo to malo preostalog prostora, a kao jedna od mogućnosti nude se robotizirana parkirna mjesta.

Kod takvih u potpunosti automatiziranih sustava za smještaj automobila dodatno se štedi prostor jer nema klasičnih rampi i voznih traka, već je cjelokupan proces pohrane vozila automatiziran i odvija se unaprijed definiranim rutama. Vlasnik automobil ostavlja na označenom mjestu i pritiskom na tipku vozilo ulazi u proces.

Kamere prvo provjeravaju jesu li sva vrata i poklopac prtljažnika zatvoreni. Potom vozilo odlazi na predviđeno mjesto pohrane. U slučaju da korisnik treba automobil, do dolaska vozila na mjesto za preuzimanje čeka oko dvije minute. Pritom vozilo već stiže zakrenuto za 180 stupnjeva pa vlasnik ne mora voziti unatrag.

Prema izvještaju CNBC-ja, cijene ovakvih parkirnih mjesta kreću se od minimalno 300.000 dolara pa sve do 595.000 dolara, ovisno o poziciji. Pritom vlasnik mora platiti i trošak održavanja od čak 150 dolara mjesečno. Ako se, pak, radi o električnom automobilu, nudi se i punjač, ali to će stajati dodatnih 50.000 dolara.

“Koliko god ludo zvučalo, 300.000 dolara za parkirno mjesto smatra se razumnom cijenom u New Yorku”, rekla je za CNBC Senada Adzem, broker za nekretnine u tvrtki Douglas Elliman sa sjedištem u Floridi.