Boat Tail

Ovo što vidite je najskuplji automobil u istoriji

cf161f12-42f7-478e-84ea-56d2e9be8e89

Boat Tail je ime rezervirano za raritete koji su iz Rolls Roycea izlazili negdje početkom 1930-ih, a onda je taj stil opet probuđen 2017. godine

Postoje unikati i specijalne izvedbe koje mogu doseći izuzetno visoke cijene, ali ovaj auto ih je nadmašio sve.

U Goodwoodu su sigurni da su najgora vremena iza njih. Nije da ih je pandemija pokosila, odnosno njihove klijente, ali je ipak bio primjetan zastoj u proizvodnji. Posebno u odjelu gdje se rade najposebniji unikati.

Prvi u nizu takvih je dovršen. Boat Tail je ime rezervirano za raritete koji su iz Rolls Roycea izlazili negdje početkom 1930-ih, a onda je taj stil opet probuđen 2017. godine kad je firma na Villa d’Este stigla sa Sweeptail coupeom. Tada je to bio najskuplji novi auto na svijetu s cijenom nešto većom od 10 miliona GBP.

Sada je stigao Boat Tail, a on je dvostruko skuplji. Stoji 20 miliona GBP. Nestvarno, ali u umjetnosti je sve moguće. A ovaj auto definitivno spada tu.

Ovo je prvi od tri primjerka, gdje će se svaki razlikovati i biti prilagođen svim željama kupca. Ovaj primjerak ide neimenovanom obožavatelju koji u vlasništvu ima i originalan Boat Tail iz 1932. godine. Druga dva primjerka nećemo vidjeti na ovakav način jer vlasnici nisu bili voljni s javnosti dijeliti informacije.

Osnova je novi Phantom, odnosno tzv. Architecture of Luxury aluminijski okvir koji u duljinu mjeri 5.8 m. Sve iznad je unikat, kao i krajnje tanka LED svjetla koja više neće nositi niti jedan drugi RR. Ispod plemenitim drvom presvučenog stražnjeg poklopca koji se otvara poput krila leptira nalazi se dva hladnjaka te poseban set posuđa Christoflea (of Paris).

A do njih se lako dolazi jer se podnica pri otvaranju vrata automatski zakreće za 15 stepeni. U piknik setu su i dva stolca od karbona te lagana zaštita od sunca. Ako se vrijeme pokvari tu je čvrsti tkaneni krov koji će spriječiti da se smoči unutrašnjost automobila, a posebno sjedišta.

Ispod poklopca čista klasika. Ogroman prednji poklopac skriva od pogleda na 6.75 V12 turbo s preko 565 KS. Ubrzanje je nepoznato i nebitno, a možete ga provjeriti svojim Bovet satom koji ima svoje mjesto na prednjoj armaturi.