Brzi i žestoki

debeo dosije

Ovo su automobili koje voze najbahatiji vozači, na vrhu iznenađenje

28/11/2019

Američki portal Motor1 se bavio tom temom te je kontaktirao osiguravajuću kuću koja im je analizirala svoje podatke i dostavila listu modela koji su najčešće učestvovali u nesrećama izazvanim bahatom vožnjom

Svako ko je proveo i samo nekoliko sati na cestama zasigurno je imao priliku susresti se sa izuzetno bezobzirnim vozačima, ali jeste li se ikada zapitali postoji li veza između vrste automobila koji netko posjeduje i njegove/njene navike da se ponaša opasno na cestama?

Američki portal Motor1 se bavio tom temom te je kontaktirao osiguravajuću kuću koja im je analizirala svoje podatke i dostavila listu modela koji su najčešće učestvovali u nesrećama izazvanim bahatom vožnjom.

U svojoj bazi podataka ta osiguravajuća kuća ima skoro dva miliona zabilježenih zahtjeva za odštete nakon prometnih nesreća. Prema tim podacima, oni ističu da na svakih 10.000 nesreća dolazi 15 onih koje su izazvane upravo zbog bahatosti vozača.

A vozilo koje je najčešće učestvovalo u takvim nesrećama ima uvjerljivo najdeblji dosje u toj osiguravajućoj kući.

Mazda MX-5 Miata

Na svakih 10.000 nesreća koje su posljedica divljačke vožnje, ovaj model automobila učestvovao je u nesrećama čak 73 puta.

Širom Sjedinjenih Američkih Država ovaj model je miljenik mnogih koji se vole takmičati u amaterskim trkama. Očigledno je da se mnogi vlasnici spremaju za neka od narednih takmičenjima baš na javnim cestama. Prema podacima osiguravajuće kuće, ovaj model ima uvjerljivo najveći udio u nesrećama nastalim kao posljedica bahate vožnje.

Hyundai Genesis Coupe

Ovaj Azijat je na visokoj drugoj poziciji jer je bio sudionik nesreća čak 67 puta na 10.000 saobraćajki izazvanih bezobzirnom vožnjom.

Prema podacima iste osiguravajuće kuće, taj stari model kupea ima vlasnike koji su četvrti najveći ljubitelji prebrze vožnje, a nalaze se i na visokom 18. mjestu kada je riječ o slučajevima vožnje u pijanom stanju u SAD-u.

Isuzu Rodeo

Vozači ovog modela u SAD-u su bili krivi prosječno za 62 nesreće na 10.000 saobraćajnih nesreća izazvanih bezobzirnim upravljanjem vozilom.

Portal Motor1 navodi visok plasman tog modela na ovoj nepopularnoj ljestvici kao iznenađenje jer naprosto nisu više toliko česti na američkim cestama. Uprkos tome, ovaj portal poziva sve vozače da, usprkos svemu, obrate pažnju na vozače ovih modela jer su oni, kako se navodi, među najbahatijim vozačima na cestama.

Još neki od modela koji su zaslužili svoje mjesto na ovoj nepopularnoj listi svakako su i Nissan 370Z, zatim Chevrolet K1500, Cadillac ATS, kao i Volkswagen CC.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.