Pet stvari koje morate znati o novom Mercedesu AMG S63 (FOTO)

merc_naslovna

Iako verzija AMG Mercedesa S63 naizgled donosi samo kozmetičke promjene u odnosu na svog prethodnika, nakon pomnije analize, izvjesno je da se radi o nekoliko velikih osvježenja ove linije.

Motor je zamijenjen

S63 iz 2014. imao je 5.5-litarski twin-turbo V-8 motor, a u verziji 2018 AMG ga je zamijenio 4.0-litarskim motorom koji, iako na papiru izgleda kao korak u pogrešnom smjeru, donosi poboljšanje u snazi, te će sada S63 imati nevjerovatnih 603 konjske snage, u odnosu na prethodnih 577.

Nevjerovatno je brz

Nijedno auto od preko 2.2 tone ne bi trebalo biti ovako brzo. Međutim, zahvaljujući 603 konjske snage, mjenjač sa 9 brzina i pogon na četiri točka, novi S63 je dostigao 100 KM/h za samo 3.4 sekunde, dok je prošlom modelu za to trebalo 3.7.

U suštini dobijate dva auta u jednom

U Sport+ modu, S63 zvuči i osjeća se kao AMG, zvuk auspuha je moćan i pucketanje na svaki pritisak gasa je prisutno. No, u Comfort modu, nećete ni primijetiti da vozite AMG, sve postaje udobnije i mekše, dopuštajući vam da uživate u čistom luksuzu.

Luksuzom je rame uz rame sa Bentleyem i Rolls-Royceom

Tradicionalno je rival ovoj klasi bio BMW 7, mada to više nije slučaj, i S63 je potpuno druga liga što se tiče interijera. Puno je tiše, a opcionalna verzija sa frižiderom za šampanjac na zadnjem sjedištu stavlja ga rame uz rame s najluksuznijim vozilima.

Opremljen je najmodernijom tehnologijom

AMG S63 prepun je najnovijih tehnoloških mogućnosti. Asistencija u vožnji je na visokom nivou, te će bez problema automobil sam pratiti linije na autoputu. Ipak, vozači ne smiju uklanjati ruke s volana na duže periode. Uz to, sjedišta rade nekoliko vrsta masaže.