Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

završio na krovu

Pogledajte crash test novog Jeepa

jeep crash test

U ranijim testovima američki NHTSA je dao četiri zvjezdice, dok je europski EuroNCAP bio puno stroži dodijelivši tek jednu zvjezdicu

Američki Institut za sigurnost prometa na autocestama (IIHS) je objavio video koji pokazuje model Jeepa u nizu crash testova, a u jednom je završio na krovu, i to dvaput.

Radi se o Jeepovom modelu Wrangler koji se u testu sudara s predmetom manje veličine, gdje automobil na čvrstu prepreku nailazi samo jednom stranom, brzinom od 64 km/h.

I kao što to biva, u takvom sudaru se prednji kraj vozila dobrano deformira, a prodor energije udarca nerijetko završava u kabini. Ovdje je Jeep apsorbirao energiju, ali se potom i prevrnuo. Kako se to nikada nije dogodilo u istoriji crash testova ove organizacije, test je proveden ukupno tri puta. U jednom je sudjelovao čak i Fiat Chrysler kao partner sa svojom procedurom testa, a Jeep je svejedno kapitulirao opet završivši na “leđima”.

Zanimljivo, IIHS je svejedno dao Jeepu prolaznu ocjenu. Kažu kako je Jeep inače dobro izdržao sve sudare zadržavši prostor u kabini oko vozača sigurnim, uz dobro kontroliranu kretnju testne lutke. Naglašavaju da kroviranje vozila u određenim situacijama može dovesti do dodatnih ozljeda pa je stoga i konačna ocjena smanjena s “good“ na “marginal”. Naime, u vozilima poput Wranglera, gdje se nudi izvedba bez tvrdog krova, postoji velika opasnost da putnici u prevrtanju ispadnu.

Redukcija ocjene je posljedica prakse prema kojoj je prva ocjena “good” (dobar) dana na osnovi snimki crash testa koje je FCA dao na uvid IIHS-u. Pogađate, u tom testu Jeep se nije krovirao.

U ranijim testovima američki NHTSA je dao četiri zvjezdice, dok je europski EuroNCAP bio puno stroži dodijelivši tek jednu zvjezdicu, prenosi Index.hr.