Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Subaru Impreze

Pogledajte šta je napravio od auta kako bi smanjio potrošnju goriva

New Project (47)

Vrlo vjerovatno ćemo uskoro imati priliku vidjeti novi video

Na potrošnju goriva utiče niz faktora, a jedan od najvažnijih je aerodinamika.

Toga je svjestan i vlasnik Subaru Impreze koji je, suočen s porastom cijena goriva, odlučio unaprijediti automobil kako bi smanjio potrošnju goriva. S ciljem poboljšanja vlasnik YouTube kanala Think Flight odlučio se na karoserijske nadogradnje.

Ali uz dva preduslova. Prvi je da se radi o jednostavnim modifikacijama iz kućne radinosti, a drugi da cijena ne ode u nebo. Prije oblikovanja stražnjeg kraja proučio je zakone te uvidio da postoje samo dva ograničenja, a to je da stražnja svjetla i registracija moraju ostati vidljivi.

Upotrebom laganih i jeftinih materija poput panela sa stiroporom te običnog kartona izradio je produžetak stražnjeg kraja. Sve je spojeno ljepljivom trakom, a nakon prvog testa rezultat je pokazao kako je potrošnja uistinu pala, i to čak 13.7 posto. Sve to postigao je modifikacijama u garaži koje je odradio u nekoliko sati.

Vlasnik nije zadovoljan dobivenim efektom, pa je krenuo istraživati kako bi još mogao smanjiti potrošnju goriva. Jednostavnim testom s trakicama uvidio je problematična područja s turbulentnim strujanjem te dodatno detektirao problem ispod podnice vozila, kamo je potrebno preusmjeriti zrak. Očekuje da bi kupolastim završetkom i manjim preinakama na prednjem odbojniku i pragovima mogao dodatno smanjiti potrošnju, i to značajno.

Vrlo vjerovatno ćemo uskoro imati priliku vidjeti novi video, a time i može li se uz jeftine prepravke smanjiti potrošnja za više od 25 posto. Naravno, govorimo o vožnji konstantnom brzinom otvorenom cestom.