Porsche udvostručuje ulaganja u električne automobile

porsche

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche objavio je u ponedjeljak da će udvostručiti ulaganja u elektrifikaciju kompletne ponude do 2022. godine, u sklopu reakcije krovne grupe Volkswagen na niz skandala sa zagađenjem okoliša i novim izazovima iz inostranstva.

Iz Porschea su najavili da će u idućih pet godina na razvoj hibridnih i električnih automobila potrošiti ukupno više od šest milijardi eura.

Od dodatne tri milijarde eura nekih 500 miliona bit će usmjereno u razvoj Porscheova glavnog električnog modela Mission E, koji bi trebao biti pušten u prodaju krajem 2019. godine.

U Porscheu ističu da će Mission E imati 600 KS i da će između dva punjenja moći prijeći 500 km, čime bi ušli u utrku s američkim šampionom u segmentu električnih vozila Teslom.

Oko milijardu eura bit će uloženo u razvoj električnih i hibridnih verzija postojećih modela, “nekoliko stotina miliona eura” u proširenje pogona, a oko 700 milijuna u gradnju mreže brzih punionica za električna vozila.

Kompanija ipak ne namjerava okrenuti leđa tradicionalnim motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, unatoč sve izraženijim sumnjama u tu tehnologiju od izbijanja skandala s VW-ovim krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih motora 2015. godine.

Njihova ulaganja u električne automobile sastavni su dio nastojanja grupe VW da ubrza uvođenje električnih automobila u svim svojim članicama.

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume izjavio je za novinsku agenciju da uprkos većim troškovima proizvodnje električnih vozila ciljaju na duže vrijeme zadržati operativnu maržu od 15 posto.