Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porsche zbog novog električnog modela zapošljava 1200 ljudi

porsche_3

Nakon što je hibridnom Panamerom pokazao da je spreman za novo doba autoindustrije, Porsche sada okreće novu stranicu i priprema teren za dolazak prvog električnog modela.

A to će biti Taycan, proizvodna izvedba prelijepog koncepta Mission-E, zbog kojeg Porsche gradi potpuno novi proizvodni pogon. Nazvao ga je “tvornicom u tvornici”, a radi se o tehnološki naprednoj proizvodnoj liniji u sklopu tvornice u Zuffenhausenu.

A s Taycanom njemački proizvođač polako napušta koncept klasične linije za montažu kakva se koristi od uvođenja industrijske velikoserijske proizvodnje. Porsche tako uvodi kontinuiran proizvodni proces i potpuno automatiziran transportni sustav bez vozača. Kombiniranjem klasične montažne i linije za kontinuiranu proizvodnju, povećat će se učinkovitost proizvodnog ciklusa. A time će se u isto vrijeme na istom mjestu moći paralelno provoditi više radnih ciklusa.

Osim što će ovaj tip automatizirane proizvodnje biti CO2 neutralan, povećat će se i radna snaga. Porsche je najavio zapošljavanje dodatnih 1200 radnika za potrebe proizvodnje električnih modela. U Porscheu kažu kako je plan u električnu mobilnost uložiti oko 6 milijardi eura i pritom planiraju do 2025. godine povećati udio električnih modela u vlastitoj prodaji na čak 50%. Zanimljivo je da se usprkos velikim ulaganjima, cilj po pitanju dobiti nije promijenio i ostaje na nemalih 15%.

Podsjetimo, proizvodnja električnog Taycana kreće u septembru iduće godine, a ubrzo zatim počet će i prve isporuke.