Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na području Srebrenice 86 minskih polja, proces deminiranja u 2018. usporen

BiH

deminiranje(2)

Na području Srebrenica trenutno ima 86 minskih polja, a da bi ova općina u potpunosti bila čista od mina neophodno je deminirati 2.811.037,01 m2 – izjavio je Feni samostalni stručni saradnik za poslove civilne zaštite u općini Srebrenica Hasudin Mustafić.

Proteklih godina vršena su deminiranja terena, a u ovoj godini deminiran je samo jedan lokalitet.

– Prema informacijama koje dobijamo od BH MAK-a trenutno imamo 86 rizičnih površina, odnosno minskih polja. Tokom 2018. godine proces deminiranja značajno je usporen usljed nedostatka finansijskih sredstava i donatora – istakao je Mustafić.

Na prostoru ove opštine Druga deminerska četa Oružanih snaga BiH u ovoj godini, dodao je, nije vršila deminiranje, a rađen je jedan projekt deminiranja u MZ Potočari, lokalitet Ravni Buljim, trasa Marša mira Nezuk-Potočari.

Proces deminiranja izvodila je komercijalna firma za deminiranje ‘Stop-Pale’, a ukupna deminirana površina po tom projektu je 25.998,11 m2. Mustafić naglašava da su za deminiranje na prostoru Srebrenice potrebna milionska sredstva kojih Općina nema.

U ovoj godini, kaže, poslano je i 11 zahtjeva za uklanjanje NUS-a

-Tim Republičke Civilne zaštite koji vrši uklanjanje NUS-a posjetio nas je jednom u toku ove godine i tom prilikom je uklonjeno šest komada NUS-a. Ukoliko pronađu ili vide NUS, građani su obavezni da obavijeste policijsku stanicu i Civilnu zaštitu općine Srebrenica – rekao je Mustafić.