Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NEPROBOJNA LIMUZINA

Posebna verzija Mercedesa za njemačkog kancelara: Testirali ga rafalnom paljbom, eksplozivom…

mercedes – test (1)

Košta 547.000 eura, za što se dobije klasifikacija sigurnosti VR10, što se postiže izdrži li vozilo 300 ispaljenih metaka a da testne lutke postavljene u kabini ne pretrpe nikakva oštećenja

Osim promjena u politici, novi njemački kancelar Olaf Scholz donio je promjenu i na cestama. Barem što se njega tiče.

Naime, za svoje službeno vozilo odabrao je najsnažniji i najskuplji automobil od bilo kojeg kancelara dosad – Mercedes S680 Guard 4MATIC. Mercedesi serije Guard blindirana su vozila pa pojedini njemački mediji ističu da Scholzov automobil štiti poput borbenog oklopnog vozila.

U kompaniji iz Stuttgarta ističu da ne postoji nijedna limuzina u svijetu koja postiže takav nivo sigurnosti. Automobil je težak 4,2 tone, dvostruko više od osnovne verzije, jer ima dvije tone oklopa, a samo vjetrobransko staklo teži 120 kilograma.

Košta 547.000 eura, za što se dobije klasifikacija sigurnosti VR10, što se postiže izdrži li vozilo 300 ispaljenih metaka a da testne lutke postavljene u kabini ne pretrpe nikakva oštećenja.

Pogoni ga 6-litreni V12 motor koji razvija 612 KS u kombinaciji s 8-brzinskim automatskim mjenjačem koji prenosi snagu na sva četiri kotača. Ovaj putujući bunker otporan je i na propuštanje otrovnih plinova, jer se uključuje automatsko prozračivanje, a može izdržati i udar 12,5 kilograma eksploziva te ima automatsko gašenje vatre. I gume su također otporne na metke.

Njemački mediji ističu da je nadmašio i predsjedničku limuzinu Joea Bidena. Olaf Scholz deveti je njemački kancelar koji se vozi u Mercedesu, a to je bio običaj od 1949. do 1998. godine, kada je Gerhard Schroeder odlučio da će kancelarski automobil biti VW Phaeton. U međuvremenu korišteni su i Audi A8 i BMW serije 7, ali ipak i jedan blindirani Mercedes S klase.

Angela Merkel koristila je Audi A8 L Security, koji je imao 4-litreni V8 twin-turbomotor s 435 KS, no u kancelarskoj garaži nalazili su se i BMW 760Li High Security te Mercedes S600 Guard, odreda automobili s posebnom zaštitom. Prije njih čak su četvorica kancelara, Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Kurt Georg Kiesinger i Willy Brandt, vozili Mercedese, ali ne blindirane.

Prvi koji je koristio blindirani Mercedes bio je Helmut Schmidt, a bio je to 350 SE. No imao je dobar razlog, tada je bila aktivna njemačka teroristička organizacija Frakcija Crvene armije, piše Večernji list.