Brzi i žestoki

samo električni model

Potpuno novi koncept: Audi otkrio kada stiže novi A8

01/02/2023

Audijev šef dizajna, Mark Lihte, rekao je za britanski Autocar da je Grandsphere veoma blizu onome kako će A8 izgledati. Lihte naglašava da ipak neće biti identičan konceptu

Nakon nove S klase i BMW-a Serije 7, vrijeme je za Audi A8. Kao što je poznato, BMW i Mercedes ponudili su svoje najprestižnije modele i u električnim verzijama, kao što su Mercedes EQS i BMW i7.

Audi ide malo drugačijim putem, pa će A8 u novom izdanju postojati isključivo kao električni model.

Takođe je poznato da novi A8 dolazi sljedeće godine, a stilski će se u velikoj mjeri oslanjati na koncept Grandsphere predstavljen u septembru 2021.

Audijev šef dizajna, Mark Lihte, rekao je za britanski Autocar da je Grandsphere veoma blizu onome kako će A8 izgledati. Lihte naglašava da ipak neće biti identičan konceptu.

Autocar je saznao da će se nova generacija zvati A8 E-Tron i da će koristiti mehaničku platformu Premium Platform Electric (PPE) razvijenu sa kompanijom Porsche.

Vrlo je vjerovatno da će A8 na kraju biti kraći od koncepta, a još je rano govoriti o tehničkim specifikacijama.

Ako se vratimo na koncept, riječ je o 720 KS i 960 Nm, i to u kombinaciji sa AWD pogonom. Novi A8 vjerovatno neće mnogo odstupiti od ovih specifikacija.

Vjerovatno će imati nešto slabiji pogon, a samim tim i kapacitet baterije će biti smanjen sa konceptnih 120 na oko 100 kWh.

Sa druge strane, maksimalna snaga punjenja od 270 kW je više nego izvijesna, kao i pristojan deklarisani domet od preko 500 km.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.