Predstavljen električni autobus bez vozača – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Volvo

Predstavljen električni autobus bez vozača

05/03/2019

Predstavljanje novog autobusa posljednji je korak ka uvođenju autonomnih vozila u javni prevoz

Proizviđač automobila “Volvo” i univerzitet u Singapuru predstavili su električni autobus bez vozača, koji će uskoro biti testiran u ovoj državi.

Predstavljanje novog autobusa posljednji je korak ka uvođenju autonomnih vozila u javni prevoz.

Singapur je postao mjesto za testiranje tehnologije autonomnog upravljanja, a u ovoj zemlji su 2016. godine sa radom počela autonomna taksi vozila.

Švedska kompanija “Volvo autobusi” i lokalni partner Tehnološki univerzitet u Nanjangu predstavili su “potpuno autonomni električni autobus”, uz napomenu da će vozilo uskoro početi sa probnim vožnjama u univerzitetskom kampusu.

“Volvo” i univerzitet u zajedničkom saopštenju navode da će se podaci sa probnih vožnji iskoristiti za unapređenje tehnologije prije nego što se vozila stave na probu u javnom saobraćaju, javio je AFP.

Predsjednik kompanije “Volvo autobusi” Hakan Agneval izjavio je da novo vozilo predstavlja “važan korak ka našoj viziji čistijeg, bezbjednijeg i pametnijeg grada”.

Vozilo je dugo 12 metara, a kapacitet mu je 80 putnika.

U saopštenju se dodaje da ovaj autobus koristi 80 odsto manje energije od autobusa slične veličine sa dizel motorom i da je opremljen senzorima i navigacionom kontrolom kojom upravlja sistem vještačke inteligencije.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.