Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljena najbolja SEAT Ibiza

SEAT Ibiza1

Predstavljen je nova SEAT Ibiza, opremljena najnovijim tehnološkim dostignućima, izvanredne dinamičnosti sa unaprijeđenim prostorom i komforom. Najznačajniji model španskog proizvođača je u potpunosti prerađen, pri čemu su sačuvani njegov mladalački i sportski duh, funkcionalnost i komfor. Novi, svježi dizajn reflektuje najnoviji karakter Seata zastupajući DNS brenda, ali sa oštrijim, još više sportskim dizajnom, sa naglašenijim, izražajnijim, uzbudljivijim i aerodinamičnijim površinama. Peta generacija SEAT Ibize bit će predstavljena na sajmu automobila u Ženevi, a bit će u prodaji od juna 2017.godine.

Nova Ibiza je potpuno novi model koji je kreiran sa veoma ambicioznim ciljevima: otići korak dalje po pitanju sigurnosti, dizajna, performansi i komfora. Ovaj veliki napredak u kvalitetu postignut je zahvaljujući novoj modularnoj MQB A0 platformi. Nova SEAT Ibiza je prvi model Volkswagen grupacije koji koristi ovu platformu, ističući na taj način važnost SEAT-a unutar Grupacije i nudeći bezbroj pogodnosti.

Kompaktnija, prostranija, ekonomičnija

Unutrašnji prostor u novoj Ibizi je znatno porastao, čvršća je i, također, mnogo sigurnija.

Šira je za čak 87 mm, kraća je za dva milimetra i niža za jedan milimetar u odnosu na prethodni model, ali, prije svega, promjena dimenzija stvara snažan utisak vozila koje prianja uz cestu, a odgovor leži u novoj MQB A0 platformi.

Trag točkova je na prednjoj osovini veći za 60 milimetara, a na zadnjoj za 48 milimetara, dok razmak između osovina iznosi 2.564 millimatara, što je za 95 milimetara više nego na prethodnom modelu. Rezultat je mnogo komfornije vozilo čija je unutrašnjost prostranija, a spoljašnost duža. Tako je prostor za noge ispred zadnjih sjedišta duži za 35 milimetara, dok je visina stropa porasla za 24 milimetra naprijed i 17 milimetara nazad. Sjedišta su šira čak za 42 milimetra, što novu Ibizu po tom pitanju čini najboljom u klasi. Zapremina prtljažnog prostora je povećana za 63 litra tako da je nova Ibiza sa prtljažnim prostorom zapremine 355 litara i po ovom pitanju najbolja u svojoj klasi. Visina praga utovarnog prostora je takođe smanjena, što je dokaz da u SEAT-u znaju kako da kombinuju dizajn i funkcionalnost.

Svi motori koji su dostupni na novoj SEAT Ibizi zadovoljavaju Euro 6 norme i vodeći su po pitanju performansi. Na raspolaganju su tri benzinska motora: 3- cilindarski 1.0 TSI sa 95 ili 115 KS, sa turbokompresorom, intercoolerom i direktnim ubrizgavanjem, zatim novi 1.5 TSI motor koji će biti dostupan krajem 2017.godine sa 4 cilindra i 150 KS. Ekonomični 1.6 TDI diesel motori bit će raspoloživi sa 80,95 i 115 KS. I na kraju, zahvaljujući novoj MQB A0 platformi, 1.0 TSI motor (90 KS) sa pogonom na plin. SEAT je prvi proizvođač koji nudi ovakav motor u toj klasi vozila. Nova Ibiza je raspoloživa sa 5-stepenim ručnim mjenjačem za motore sa 95 i manje KS, te sa 6-stepenim mjenjačem na snažnijim motorima. Druga opcija koja se nudi je 7-stepeni DSG mjenjač.

Novi model je isključivo dostupan u varijanti sa 5 vrata, što je funkcionalnije, a novi dizajn se ionako doima sportski kao opcija sa 3 vrata. Nova Ibiza nudi kvalitet luksuznijeg automobila, agilna je u gradskoj vožnji, stabilna u krivinama i izrazito komforna na dugim dionicama vožnje.

U ponudi će biti četiri varijante opreme: Reference, Style, FR i Xcellence.