Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije sedamdeset godina upaljen je prvi Ferrari

enzo-ferrari-1_featured

Sedamdeset godina je prošlo otkako je Ferrari proizveo svoj prvi automobil.

Ferrari je vjerovatno najslavniji proizvođač supersportskih automobila, a ove godine obilježava veliki jubilej. Sedamdeset godina je prošlo otkako je Enzo Ferrari 12. marta 1947. godine okrenuo ključ i upalio 125S, prvi cestovni model iz Maranella s njegovi imenom.

125 S je dizajnirao Gioacchino Colombo, zajedno sa Giuseppeom Bussom i Luigijem Bazzom. Tog dana to je bila samo šasija s motorom na kojoj je Enzo radio gotovo dvije godine. Dva mjeseca kasnije 125 S je debitovao na stazi u Piacenzi, a Ferrarijevo ime predstavio je Franco Cortese za upravljačem.

Zbog kvara na pumpi goriva V12 motor je stao, ali već nekoliko dana kasnije automobil je na utrci osvojio prvo mjesto. Od tada su Ferrarijevi automobili upisali preko 5.000 pobjeda.

Sedamdeset godina kasnije Ferrari predstavlja LaFerrari Apertu, toples izdanje hiperautomobila koji se već upisao u historiju automobilizma kao jedan od najposebnijih automobila današnjice.

Gotovo hiljadu konja snažan hibridni pogon predvođen V12 draguljem pokreće seksipilnu kreaciju i osiguravajoj status zvijezde.

Veliki jubilej još veće kompanije obilježavat će se sve do septembra, i to kroz razne manifestacije u čak 60 zemalja svijeta.

Sve informacije o ovom velikom dostignuću možete naći i na Ferrarijevim stranicama posvećenim obilježavanju.