Prvi štrajk u Hyundaiju od 2004. godine

hyundai-santa-fe-al

Desetine hiljada radnika južnokorejske automobilske kompanije Hyundai Motors stupile su u štrajk zbog neuspjeha pregovora o povećanju plaća, što je prvi generalni štrajk za više od deset godina u toj kompaniji.

Gotovo 50.000 radnika u tri “Hyundaijeve” pogone u zemlji napustilo je svoja radna mjesta, izjavio je jedan od glasnogovornika sindikata.

Cjelodnevni prekid rada je prvi generalni štrajk u toj kompaniji od 2004. godine. Radnici će od utorka do petka organizirati šestosatni djelomični štrajk.

Sindikat radnika “Hyundaija” je od 2012. godine organizovao djelomične štrajkove svake godine, zahtijevajući više plaće i dodatne benefite.

U najnovijem zahtjevu upućenom rukovodstvu, radnici traže povećanje plaća od 7,2 posto, kao i bonuse za zaposlene u iznosu od 30 posto prošlogodišnje neto dobiti.

Hyundai je najveći južnokorejski proizvođač automobila, koji zajedno s kompanijom KIA, predstavlja petu najveću automobilsku grupaciju u svijetu.

Kompanija se, međutim, u proteklim godinama suočila s poteškoćama zbog pada prodaje na tržištima u razvoju, kao što je Kina.