Brzi i žestoki

Nova Scala

Pucaju na visoko: Škoda predstavila “češkog Golfa”

09/12/2018

Početak prodaje na evropskom tlu zakazan je za prvu polovicu iduće godine

Nova Scala je glasnik Škodinih ambicija i kao takav predstavlja dosad najozbiljniju prijetnju u segmentu kompakta, gdje još uvijek glavnu riječ vodi VW Golf, a u stopu ga prati društvo kalibra novog Focusa, Ceeda i drugih.

A govoreći o Scali govorimo o automobilu koji je veličinom stigao na rub segementa. Rastegao se na 4.362 mm dužine i 1.793 mm širine nudeći pritom impresivan razmak između osovina od 2.649 mm kao posljedicu postavljanja na MQB A0 platformu.

A rezultati su između ostalog osjetno veći prtljažnik od 467 litara, ali i sama ponuda prostora u kabini. Unutra moderan potpis i, ovisno o paketu opreme, integrirani zaslon infotainmaneta dijagonale 6,5 do maksimalno 9,2 inča. Virtualni kokpit je također dostupan, kao i Skoda Connect online servis za nadogradnju softvera i dodatne funkcije poput otključavanja automobila putem mobilnog telefona.

Stigavši u kompaktni svijet Scala je poprimila i daleko ozbiljniji vanjski izgled. Sigurniji stav znači i usporedbe s najboljima, pa Scalu već mnogi zovu Audijem A3 Sportback za šire mase. Pozitivnom ozračju doprinose i dijelom LED svjetla sprijeda i straga, koja dolaze bez doplate.

Ponudu motora čini pet jedinica, od 90 do 150 KS maksimalne snage. Start označava 1.0 TSI s 95 KS, odnosno 115 KS, dok je najjači benzinac 1.5 s cilindrom više i 150 KS. U ponudi dizelaša 1.6 sa 115 KS i 250 Nm, a gamu zaokružuje CNG izvedba 1.0 G-Tec s 90 KS. Opcijski dolaze sedam-stupanjski mjenjač s dvije spojke, te sustav prilagodbe podvozja Sport Chassis putem kojeg je Scala 15 mm bliža podlozi. Sigurnosna oprema je potpuna, baš kao i obilje Simply Clever rješenja.

Početak prodaje na evropskom tlu zakazan je za prvu polovicu iduće godine. Naravno, novi model znači i višu cijenu od Rapida, a pojedini njemački mediji kažu da neće biti niža od 18.000 eura. Prevedeno, očekujte bar 10% višu cijenu od Rapida.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.