Brzi i žestoki

Prva polovina 2020.

Renault i Volkswagen objavili podatke o gubicima izazvanim pandemijom

30/07/2020

Francuski proizvođač automobila u maju je saopćio da će ukinuti 15.000 radnih mjesta na globalnom nivou kako bi smanjili troškove usred globalne pandemije

Francuski proizvođač automobila Renault Group i njemački Volkswagen objavili su podatke o gubicima u prvoj polovini 2020. godine koji su uslijedili nakon restriktivnih mjera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja pandemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prodaja Renaultovih vozila opala je za 34,9 posto, na 1,26 miliona jedinica u periodu januar-juni ove godine.

Prihodi kompanije su u istom periodu također smanjeni za 34,3 posto i iznosili su 18,4 milijarde eura (21,6 milijardi dolara), dok je neto prihod bio manji za 7,4 milijarde eura.

“Kompanija također potvrđuje cilj da ove godine smanji troškove u iznosu od 600 miliona eura, što predstavlja 30 posto uštede planiranih troškova za 2022. godinu”, kazali su iz kompanije Renault.

Francuski proizvođač automobila u maju je saopćio da će ukinuti 15.000 radnih mjesta na globalnom nivou kako bi smanjili troškove usred globalne pandemije.

Njemački Volkswagen objavio je također da su prihodi ove kompanije smanjeni za 23,2 posto, na 96,1 milijardu eura u prvoj polovini 2020. godine.

Prodaja je u istom periodu smanjena za 27,4 posto, na 3,9 miliona jedinica u odnosu na isti period prošle godine.

Neto prihodi Volkswagena, koji su u istom periodu prošle godine iznosili 9,6 milijardi eura, ove godine su manji za 1,4 milijarde eura.

Automobilska industrija je jedna od privrednih grana koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa. Na vrhuncu pandemije autoindustrija je zabilježila pad prodaje novih vozila za više od 80 posto.

U vodećim svjetskim brendovima su stoga sa izvjesnim optimizmom očekivali popuštanje restriktivnih mjera, iako im je bilo jasno da neće biti nimalo lako dostići nivo prodaje od prije pandemije.

Takva situacija će se negativno odraziti na mnoge segmente privrede jer autoindustrija direktno zapošljava širom svijeta oko osam miliona ljudi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.