Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Restaurirani španski fićo glavna zvijezda u Barceloni (VIDEO)

fico

Legendarni auto slavi 60. rođendan, a tim je povodom zasjao starim sjajem i postao jedna od glavni zvijezda salona u Barceloni.

Seat 600 je kao licencni Fiat 600 podigao Španiju tokom trajanja tzv. španskog privrednog čuda kojeg je nosila upravo autoindustrija.

Predstavljen je 1957. godine, a na tržištu se zadržao sve do 1973. godine kada ga je naslijedio Seat 133, prepakovani Fiat 127. Proizvedeno je oko 800.000 primjeraka Seata 600, pa ne čudi što ovaj automobilčić i danas ima kultni status.

Seat je stoga odlučio odati počast legendarnom automobilu na najbolji mogući način. Pronađena je kabriolet izvedba kojoj je nakon 25 godina stajanja udahnut novi život.

Tim od 30 ljudi je kroz 1.500 radnih sati temeljno restaurirao automobil. I ne samo to, Anghel Lahoz, vodeći čovjek projekta tvrdi da je automobil sada i bolji nego što je bio kad je sišao s proizvodne trake.

Više od 1.000 dijelova je nanovo proizvedeno, za lakiranje je utrošeno 15 litara boje, a 50 metara tkanine bilo je potrebno da se kabina obloži novim tapecirungom. Platneni krov se i dalje otvara ručno, a pronađen je i originalan upravljač.

Obnovljeni Seat 600 publika salona može vidjeti sve do 21. maja.