Brzi i žestoki

london

“Skladišta taksija” sve su veća: “Nestaje zaštitni znak ovog grada” (FOTO)

19/11/2020

Firme za iznajmljivanje taksi vozila morale su unajmiti cijela polja i parkirališta za skladištenje vozila koja su taksisti vratili

Istraživanje je otkrilo da se jedno od pet vozila londonskih crnih taksija maknulo s ulica zbog manjka putnika izazvanog pandemijom koronavirusa.

Brojka vozila na cestama pala je s 18.900 u junu , na 15.000 u novembru, pokazuju podaci operatera sistema javnog prijevoza “Transport for London”.

Firme za iznajmljivanje taksi vozila morale su unajmiti cijela polja i parkirališta za skladištenje vozila koja su taksisti vratili. Udruženje licenciranih taksista Londona kaže da u tom gradu još samo 20% vozača ima svoja vozila.

Generalni sekretar te organizacije Steve McNamara je rekao da su londonski taksisti u posljednje vrijeme zarađivali otprilike četvrtinu plaće koju inače zarade.

Vozači sada pribjegavaju očajničkim potezima pa prodaju svoja vozila za cijenu nižu od tržišne, samo kako bi preživjeli tijekom idućih nekoliko mjeseci. Mnogi od njih od marta nisu imali nikakve prihode, kaže McNamara za BBC.

– U poziciji smo u kojoj bi London mogao izgubiti jedan od svojih zaštitnih znakova, crne taksije. Mi smo sastavni dio ovog grada, dio smo gradskog DNK-a, dodao je.

Londonski taksist Andy Biggs (63) kaže da je potražnja jednostavno isparila i da je sretan ako ima i tri mušterije dnevno.

– Kad smo počeli raditi nakon prvog lockdowna, stvari su se polako vraćale u normalu. Ali sada je opet jednako loše kao i prije, ispričao je.

Vozači koji su prošlog mjeseca vozili iz zračne luke Heathrow čekali su u prosjeku čak devet sati prije nego što bi ih angažirao neko od putnika.

Howard Taylor (60) već više od tri decenije je taksist u Londonu. Sada kaže da na posao ide bez ikakvih očekivanja da će ga toga dana pozvati neko od putnika.

“London nikad nije bio ovakav. U 33 godine nikad nisam vidio da je London ovako tih, pust i depresivan”, rekao je.

Iznajmljivačka firma GB Taxi Services zabilježila je pad broja iznajmljenih vozila s 95% prije krize, na samo 10%.

Jedna je to od dviju firmi koja koristi poljoprivredno zemljište u šumi Epping u Essexu za skladištenje oko 220 nekorištenih taksi vozila. Tako ne moraju plaćati osiguranje za ta vozila.

Druga iznajmljivačka tvrtka Sherbet London unajmila je parkiralište za svojih 400 nekorištenih vozila, što je dvje trećine njihovog ukupnog broja vozila.

Komentari

Autor: jutarnji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.