Brzi i žestoki

Škoda više neće biti “jeftinija varijanta Volkswagena”

18/04/2017

Neposredno pred početak Salona automobila u Šangaju krajem ove sedmice, na internetu su se pojavile fotografije Škodinog koncepta šminkerskog SUV-a.

Nekoliko crteža unutrašnjosti svoje zvijezde koja će zablistati na skorašnjem Salonu automobila u Šangaju Škoda je već pustila u javnost, no sada su se na internet pojavile i prve službene fotografije koncepta Vision E Coupe Crossover.

Nema sumnje, prema viđenom riječ je o studiji koja najavljuje budući Škodin SUV, a riječ je o našminkanoj coupe izvedbi postojećeg Kodiaqa.

Ovakve trendovske coupe modele u ovoj klasi već imaju BMW (X4) Mercedes (GLC Coupe), pa je pravo iznenađenje da se i jedna konzervativna budget marka odlučila na jedan ovakav model u klasi s odlikašima, no i jedna Toyota je nedavno komercijalizirala takav šik coupe crossover – stasiti CH-R.

Studija Škode izgleda privlačno s dobro odmjerenim proporcijama, a svjetla i prozračna unutrašnjost namijenjena je za četvero putnika. Usto, svaki od njih ima na raspolagnju vlastiti infotainment sistem kao i konzolu bežičnog punjača mobitela ili tableta…

Pogon je elekrtični s paketom litij-ionskih baterija što osigurava snagu od 305 KS. Tako ovaj koncept vozi do maksimalnih 180 km/h, a s jednim punjenjem, kako navode iz Škode, moguće je ostvariti autonomiju od 500 kilometara.

Osim što je riječ o elektromobilu, Vision E Concept je autonomno vozilo ( Level3) što znači da može voziti nezavisno u saobraćajnim gužvama, na autocesti voziti na autopilotu i samostalno vršiti preticanja, ostati u voznoj traci ili se iz nje isključiti. Usto samostalno može tražiti slobodan parking i samostalno se parkirati.

S obzirom na to da Škoda ima plan do 2025. godine predstaviti pet električnih modela, Vision E Coupe Crossover u serijskoj izvedbi bi mogao kao serijski automobil već za tri godine, nakon što kompanija prvo lansira Superb kao plug-in hibrid. Na koncu prema viđenom, Škoda bi se u nekoliko idućih godina s elektrifikacijom te poluautonomnim vrlo atraktivnim novim modelima uspješno mogla otresti imidža jeftinije varijante Volkswagena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.