Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mii electric

Španski proizvođač ulazi u električnu eru – stigao prvi Seat na struju (FOTO)

seat

Seat je objavio fotografije i tehničke detalje modela Mii Electric

Za ulazak španskog proizvođača na tržište električnih automobila odabran je poznati model Mii koji je transformisan u vozilo na struju, poput sestrinskih modela VW Up! i Škoda Citigo.

Lansiranje električnog Seata Mii ujedno označava i kraj za verziju ovog modela sa benzinskim motorom, čija proizvodnja prestaje u julu.

Mii Electric dijeli pogonski sistem sa električnom Škodom Citigo. Elektromotor koji pokreće najmanji Seatov automobil ima 83 ks (61 kW) i 212 Nm i povezan je sa jednostepenim automatskim mjenjačem.

Mii Electric od 0 do 50 km/h ubrzava za 3,9 s, što ovom vozilu omogućava izuzetnu startnost.

Električni agregat napaja se energijom iz litijum-jonske pogonske baterije od 36,8 kWh koja omogućava autonomiju u vožnji od 260 km, prema novom WLTP testnom ciklusu. Za dopunu do 80% kapaciteta baterije na punjaču snage 7,2 kW potrebno je 4 sata, kažu u španskom proizvođaču.

Seat Mii Electric spolja se ne razlikuje mnogo od verzije sa benzinskim motorom. Uočljiva je “electric” oznaka sa strane i pozadi, a automobil je postavljen na 16-inčne Cosmo Grey alu felge.

U unutrašnjosti zatičemo nešto drugačiju komandnu tablu u odnosu na konvencionalnu verziju modela Mii, a vozilo je takođe opremljeno ambijentalnim osvjetljenjem i grijanim sjedištima, dok su volan i ručice mjenjača i ručne kočnice presvučene kožom.

Kada je u pitanju aktivna bezbjednost, Mii Electric je dobio moderniju tehnologiju od benzinske varijante ovog automobila, uključujući sistem za održavanje vozila i okvirima saobraćajne trake kojom se kreće, kao i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Mii Electric je i prvi Seatov model opremljen Seat Connect sistemom koji omogućava pristup infromacijama i funkcijama automobila putem smartfon aplikacije.

Španski proizvođač obećava da će, kada se pojavi na tržištu početkom 2020. godine, električni Seat biti jedan od najpristupačnijih automobila na struju u Evropi.

Cijena za sada nije saopštena, a Seat će od jeseni početi da prima narudžbine za Mii Electric na odabranim tržištima, kao što su Njemačka, Holandija, Norveška, Francuska, Španija, Austrija, Velika Britanija, Švicarska, Italija, Belgija, Danska, Finska i Švedska.

Seat Mii na struju izrađivaće se u Bratislavi, a proizvodnja će početi u 4. kvartalu 2019.