Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta sve donosi novi Audi S4

Audi S4

Novi Audi S4 uz bitna poboljšanja bolji je od svog prethodnika i po pitanju performansi, ali i kada je potrošnja goriva u pitanju.

Novi Audi S4 ostao je vjeran turbo tehnologiji, ali sada zahvaljujući nanovo razvijenom V6 TFSI motoru zapremine 3.0 litre. Karakterizira ga maksimalna snaga od 260 kW/354 KS i okruglih 500 Nm okretnog momenta dostupnog u širokom rasponu od 1.370 do 4.500 o/min. Prilagodljivi quattro pogon i osmo-stepeni tiptronic mjenjač zaokružuju poglavlje o pogonskom sistemu. Masa vozila je 1.630 kg, dok karavan teži 1.675 kg, što je 75 kg manje u odnosu na prethodnika.

Za sigurno zaustavljanje brinu se perforirani diskovi promjera 350 mm koje hvataju šest-klipne čeljusti, opcijski dostupne u crvenoj boji

Zato S4 ubrzava do 100 km/h u samo 4,7 sekundi, dok su karavanskoj izvedbi potrebne dvije desetinke više. U oba slučaja maksimalna brzina limitirana je na 250 km/h. Zvuči nevjerovatno, no sportski A4 troši 7,4 l/100 km, a praktičniji Avant pije tek decilitar više.

S4 na pravoj putanju, osim quattro pogona, drži opcijski sportski stražnji diferencijal sa aktivnom raspodjelom momenta između stražnjih točkova. Tu je i sva sila elektronike uključujući progresivni servo upravljač čiji je prenosni omjer diktiran brzinom kretanja vozila. Za sigurno zaustavljanje brinu se perforirani diskovi promjera 350 mm koje hvataju šest-klipne čeljusti, opcijski dostupne u crvenoj boji. Inače, iste se pokazuju iza 18-inčnih točkova sa gumama 245/40 u standardnoj postavi, odnosno broj većih uz doplatu.

Slovo S vrijedi i kad je ovjes u pitanju. Serijski S sportski ovjes kao i opcijski podesivi ovjes spušta vozilo za 23 mm u odnosu na standardni model.

Kao i u slučaju A4, ponuda prostora, kao i samo uređenje interijera ne nude iznenađenja. Prtljažnik ima kapacitet 480 litara, a S4 Avant od 505 do 1.510 litara, ovisno o položaju naslona stražnjih sjedišta. Unutrašnjošću dominira crna boja koja je prekinuta kontrastnim umetcima od mat brušenog aluminija.

Kabinu je moguće opcijski opremiti sportskim sjedalima, dok su standardna presvučena Feinnappa kožom u crnoj, rotor sivoj ili magma crvenoj boji s dijamantnim uzorkom prošiva, kontrastnim šavovima i S oznakom. Novost u ponudi je Audi virtualni kokpit koji prikazuje sve ključne informacije na 12,3-inčnom zaslonu. Naravno, MMI navigacijski sistem plus sa 8,3-inčnim zaslonom je uključen, kao i mogućnost povezivanja na Internet, te povezivanja mobilnog telefona. Za hi-fi zaljubljenike dostupan je Bang & Olufsen audio sistem s 3D obradom zvuka.

Cijena S4 starta od 59.300 eura, dok je karavanska izvedba 2.200 EUR skuplja.