Stigao je Tesla Model 3: Cijeli svijet će ga željeti

tesla model 3

Kompanija Tesla obećavala je izvrsni električni automobil za široku upotrebu od svog osnutka, a u petak je automobil napokon stigao.

Prije isporuke prvih 30 automobila Model 3 vlasnicima u tvornici u Kaliforniji, saobraćajni  stručnjak Business Insidera, Matthew DeBord oko 15 minuta testirao je “najnoviji automobil budućnosti”. Prije toga, imao je priliku testirati sva Teslina vozila, za koja tvrdi da su ga zadivila, ali, kako kaže, “Model 3 je nešto posebno”, prenosi Index.

Novi model u premium izdanju ima autonomiju od 500 kilometara, od 0 do 96 km/h treba mu 5,1 sekunda, unutrašnjost je minimalistička, prekrivena kožom i drvetom. Kontrolnu je ploču zamijenio centralni ekran na dodir, a krov je skoro potpuno staklen.

Za Model 3 ne postoji ključ, već se za zaključavanje i otključavanje koristi aplikacija na mobitelu. Kao rezerva služi “ključ” veličine kreditne kartice koji se aktivira prislanjanjem na vanjski dio vozačevih vrata.

Volan ima par kotačića koji služe za podešavanje retrovizora te kontrolu funkcija audio sistema. Automobil ima dvije poluge, jedna za klasično upravljanje automatskim mjenjačem, a druga aktivira pokazivače smjera. Sve se ostalo događa na ekranu: kontrola klimatizacije, dinamika vožnje, navigacija, komunikacija, brzina, svjetlosni signali…

Na cesti je brz i ima vrlo djelotvorne kočnice. Sjedala su udobna, a prtljažnik je iznenađujuće velik te se može usporediti s onima u manjim SUV-ovima.

Zaključak je da je Model 3 jednako zadivljujuć kao Model S. S cijenom od 45.000 dolara za otmjeniju verziju, zasigurno će mnoge oduševiti. Ovo je najprivlačniji potpuno električni automobil bez konkurencije na tržištu. Nema osobe koja će sjesti u njega, a da ga odmah ne poželi imati. Tesla sada samo mora proizvesti bar 500.000 primjeraka Modela 3 koliko ih je naručeno.

Radi se o prvom Teslinom modelu koji je namijenjen najširem tržištu, prvenstveno zbog relativno niske cijene. Nakon što je lani Elon Musk predstavio taj model, njegova je kompanija Tesla Motors zaprimila nevjerovatnih više od 500 hiljada narudžbi za Model 3, koje će isporučivati godinama. No, nakon što je prvi automobil sišao s proizvodne linije, očekuje se da će proces krenuti puno brže.

Voditelj istraživanja kompanije Gartner Michael Ramsey izjavio je: “Mislim da mogu reći da je ovo najvažniji električni automobil ikada proizveden. Ispunjava očekivanja stotinu tržišta i mijenja globalnu poziciju električnih automobila.”

Ono što Model 3 čini toliko posebnim je činjenica da se ne radi o ekstravagantnom i skupom automobilu koji si može priuštiti tek uski sloj najbogatijih, što je bio slučaj s ranijim modelima, nego o relativno jeftinom, ali tehnološki opet izuzetno naprednom automobilu koji će, barem u zapadnim zemljama, moći priuštiti svako s prosječnom platom.

I sama brojka od 500 hiljada automobila koji su naručeni nakon predstavljanja prototipa jasno govori da se radi o modelu koji će imati veliki utjecaj na cijelu automobilsku industriju, ali i prijevoz općenito.

Mediji navode da uspjeh kompanije u prodaji električnih automobila ovisi upravo o uspjehu novog modela.

“Model 3 je ključan za Teslin dugoročni uspjeh. Kompanija postoji 15 godina i nikada nije ostvarila profit. Model 3 bit će Teslin prvi pokušaj izlaska na masovno tržište. Ako uspiju zadovoljiti potražnju i izbaciti pouzdan automobil, napokon će moći opravdati vrijednost dionica kompanije. Ako ne uspiju, Tesla će potvrditi sumnje kritičara koji tvrde da nikada nisu imali održiv model”, rekao je Vergeu Karl Brauer iz kompanije Kelly Blue Book.