Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stiže novi Peugeot 208

maxresdefault

Novi 208 trebao bi predstavljati odgovor zahuktaloj konkurenciji među kojom se ističe već ovog ljeta nadolazeći Citroënov C3, odnosno nove verzije Volkswagenovog Pola i Forda Fieste koje se očekuju sljedeće godine.

Ono što je uočljivo na prvi pogled bačen na fotografije eksterijera automobila jest gubitak oblosti karoserije koja je sada omeđena ravnijim i oštrijim linijama koje lijepo prate nedavno redizajnirano Peugeotovo lice na kojem su lijepo uklopljena LED dnevna svijetla.

U ponudu će, javlja isti izvor, 208 stići u verziji s troja i petora vrata, a smješten na novu platformu EMP1 koja se još uvijek razvija. Ista će mu omogućiti smanjenje mase.

Pokretat će ga BlueHDi dizel i PureTech benzinski motori. Očekuje se da benzinski bude 1,2-litarski turbo 3-cilindraš s rasponom od 71 do 152 konjske snage, dok će na cestu i s novim 1,6 THP benzinski motorom u 208 Gti verziji koja će oslobađati oko 223 konjske snage.

U ponudi dizelaša promjene bi trebali biti i naglašenije, a snage će varirati od 76 do 121 KS.

Što se interijera tiče, očekuje se i-Cockpit dok će središnji infotainment sistem biti nadograđen što bi trebalo omogućiti njegov brži odziv. Predstavljanje se očekuje u proljeće 2018. tokom autosalona u Ženevi.