Sunce potencijalno problematično za autonomne automobile

auto

Kompanije koje se bave razvojem autonomnih vozila značajno se oslanjaju na GPS za navođenje svojih vozila od točke A do točke B, no možda to ne bi trebali činiti, tvrdi Scott McIntosh, direktor opservatorija Nacionalnog centra za atmosfersko istraživanje u Coloradu.

Razlog je poprilično evidentan a leži u činjenici da su sateliti u orbiti, koji šalju koordinate GPS sustavima na tlu, podložni utjecajima solarnih oluja koje ih mogu u potpunosti onesposobiti.

Sunčane oluje rangiraju se u pet koraka, a najsnažnija je sposobna prodrijeti i do površine Zemlje, te uništiti naponske mreže, radio komunikaciju i električne sisteme.

Srećom, raspolažemo i satelitom koji nadzire ponašanje Sunca, te je sposoban upozoriti na nalet opasnih čestica do sat vremena prije njihovog kontakta s našim planetom.

Na ovaj način, krajem prošle godine, kontrolori leta uspjeli su preusmjeriti letove iz opasne zone kraj polova te izbjeći potencijalnu katastrofu.

Trenutno se nalazimo u mirnom razdoblju, piše Bloomberg, ovakvi periodu traju u 11-godišnjim ciklusima. Posljednji vrhunac zabilježen je 2014, što znači da bismo trebali biti sigurni do 2025., taman kad će na ulicama vjerojatno biti milioni autonomnih vozila.

McIntosh vjeruje kako ćemo u budućnosti stoga imati, baš poput vremenske – svemirsku prognozu.