Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svi novi automobili u Evropi od vikenda moraju imati sistem eCall

ecall

Od ovog vikenda svi novi automobili u Evropi moraju biti opremljeni sistemom eCall.

eCall postaje standardan na automobilima svih proizvođača, a to znači da će svaki auto imati sistem putem kojeg se u slučaju nesreće automatski zovu hitne službe. Inicijativa za ugradnju ovog sistema pokrenuta je 2013. godine, a evropski parlament odobrio ju je u aprilu 2015. godine, piše Index.

Sistem eCall kontaktira hitne službe, a pritom ima sposobnost slanja tačnog vremena nesreće, lokacije i smjera putovanja. Potonje je izuzetno važno u slučaju nesreće na autoputui. Sistem je moguće i ručno aktivirati putem tipke na prednjoj armaturi, kada će se zvati 112.

Evropska organizacija proizvođača automobila (ACEA) pozdravila je odluku: “eCall ima potencijal spašavanja mnogih života skraćujući vrijeme reakcije hitnih službi”, pojasnio je glavni sekretar ACEA-e, Erik Jonnaert.

Time će sve hitne službe moći reagovati brže, ali to je tek jedan od načina kojima se želi poboljšati sigurnost u saobraćaju. Jonnaert je tako najavio nove tehnologije iz domene aktivne sigurnosti, a koje bi pomogle da se nesreće uopće ni ne dogode.

Također, ACEA pritom naglašava kako je potreban sveobuhvatni pristup problematici poboljšanja sigurnosti, uključujući optimizaciju saobraćajne signalizacije i projektiranja cesta, reviziju prometnih propisa i treninge sigurne vožnje.