Tesla u problemu: Kontrola kvaliteta vraća 90% vozila?

tesla

Izuzetno visok procent Tesla automobila sa fabričke trake siđe sa nekim nedostatkom koji zahtijeva naknadnu intervenciju na vozilu, okrivaju neki bivši, ali i sadašnji radnici ove kompanije.

Pozivajući se na izvore iz Tesle, koji su uključeni u proces kontrole kvaliteta Modela S i Modela X, Reuters navodi da je na preko 90% vozila otkrivena bar jedna nepravilnost.

U reakciji na ove tvrdnje u Tesli objašnjavaju da je njihova kontrola kvaliteta veoma rigorozna i osmišljena tako da pronađe i ispravi i najsitnije nedostatke na novom automobilu, kako bi on do kupca stigao u savršenom stanju. Ipak, u toj kompaniji nisu željeli da otkriju konkretne podatke o procentu vozila koja se vraćaju u pogon na korekciju.

Za proizvođače automobila veoma je važno da se eventualne nepravilnosti na elementima vozila koje izrađuju otkriju u što ranijoj fazi, prije završne montaže, jer kada se utvrdi da nešto nije kako treba na gotovom proizvodu (automobilu), popravka ne samo da dovodi do dodatnih troškova, već odlaže isporuku naručenog automobila što utiče na (ne)zadovoljstvo kupca uslugom.

Kao poređenje, Reuters navodi da u Toyoti kontrola kvaliteta vrati na doradu manje od 10% gotovih automobila.

Bivši supervizor u Tesli kaže da i suviše automobila koji siđu sa proizvodne trake zahtijeva korekcije i da previše novca odlazi na popravke. Sa druge strane, iz kompanije tvrde da je većina nedostataka minorna i da se otklanja u roku od svega nekoliko minuta.

Fabrički problemi sa nepravilnostima na novom modelu automobila generalno nisu neuobičajni, ali činjenica da se oni javljaju u tolikom broju na već “uhodanim” modelima S i X stvara sliku kompanije koja se i dalje bori da savlada osnove proizvodnog procesa, citira Reuters Tesline radnike.

Prema istom izvoru, nedostaci na gotovim Tesla automobilima kreću se od sitnijih, kao što su manje neravnine i ogrebotine na limariji, pa do krupnijih i složenijih, poput neispravnih sjedišta.

Među otkrivenim nepravilnostima su problemi sa zatvaranjem i dihtovanjem vrata, završnom obradom materijala, a na nekim vozilima su čak nedostajali pojedini dijelovi, objašnjava bivši supervizor i pita se kako je moguće da se dešava da na nekim tek izrađenim primjercima Modela S i dalje prodire voda u kabinu, kada se taj automobil proizvodi od 2012. godine?

Automobili sa najozbiljnijim nedostacima privremeno se nalaze na fabričkom parkingu, dok čekaju svoj red kako bi bili popravljeni, a Reutersov izvor navodi da se povremeno dešavalo da je u krugu fabrike parkirano i preko 2.000 takvih vozila. Iz Tesle zvanično negiraju postojanje jednog takvog parkinga neispravnih automobila.