Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

malo poznata činjenica

Trebale su biti bijele: Znate li zašto su gume za vozila crne?

Prvi snijeg stvorio je velike gužve kod vulkanizera pa se na izmjenu guma čekalo po nekoliko sati
Prvi snijeg stvorio je velike gužve kod vulkanizera pa se na izmjenu guma čekalo po nekoliko sati 20.11.2018., Bjelovar - Iako je 15. studenog prema prometnom zakonu pocela obvezna uporaba zimske opreme za sve vrste motornih vozila, mnogi vozaci su oklijevali s odlukom o zamijeni guma. Medjutim, jutrosnji snijeg sve je vozace natjerao na izmjenu guma, pa su stoga vulkanizerske radionice suocene s navalom vozaca koji ljetne gume zamjenjuju zimskima. Zbog velike guzve na izmjenu guma cekalo se po nekoliko sati. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Gume poprimaju crnu boju zbog ugljične čađe koja se dodaje zato što taj materijal stabilizuje gumu

Gume za vozila bi trebale biti – bijele. Jer su uglavnom izrađene od gume, koja je bijela. Gume poprimaju crnu boju zbog ugljične čađe koja se dodaje zato što taj materijal stabilizuje gumu.

S njim guma postaje otpornija na sve uticaje i dugovječnija je. Zbog toga guma na kraju poprima crnu boju.

Inače, guma je kao materijal ljepljiva pa joj i zbog toga moraju dodavati razne komponente kako bi neutralizovati to njeno svojstvo.

Čađa nije tu samo zbog ublažavanja oštećenja, ona sprječava uticaj UV zraka i ozona na gume, odnosno – generalno, čini ih sigurnijima.

Na kraju i jedan estetski razlog, bijele gume bi na automobilu izgledale lijepo samo kad bi vam ih ugradili u vulkanizerskoj radnji. Već nakon prvih prijeđenih metara pokupile bi prljavštinu i prašinu, koju je teško isprati, piše revija HAK.