“Trezor” najavljuje novi dizajnerski smjer Renaulta

renault-trezor_concept-2016-5

Kao što to biva Renault redovno za pariški salon pripremi bar jedan koncept za pamćenje. Ove godine je to Trezor, super atraktivni električni bolid koji najavljuje novi dizajnerski smjer kompanije, ali i brojne tehnološke novine.

Potpuno nova estetika upakirana je u karbon, a najveća novost je osim podizne staklene kupole izostanak klasične prednje maske.

Ogromni usisnici hlade kočnice, dok prilagodljivi otvori na poklopcu hlade impresivnu pogonsku mašinu.

Trezor pokreće elektromotorni pogon nastao na osnovi pogona bolida Formule E. Daje 350 KS i 380 Nm u maksimumu što je dovoljno da potjera tek 1.600 kg težak bolid do 100 km/h u manje od 4 sekunde.

Dvije baterije osiguravaju pristojan doseg vozila koje je, usput rečeno, opremljeno potpuno funkcionalnim sistemom autonomne vožnje, a koji bi na tržište trebao stići do 2020. godine, kažu u Renaultu.

Od zanimljivih detalja tu je analogni pokazivač stanja napunjenosti baterije nadahnut tradicionalnim sportskim automobilima postavljen na mjesto poklopca spremnika goriva. Stražnji kraj osvjetljavaju optička vlakna, dok podizna kupola osigurava zadržavanje minimalne visine od tek 1.080 mm.

U unutrašnjosti novo iznenađenje: armaturna ploča izrađena je od crvenog drveta u saradnji s KEIM-cycles, proizvođačem drvenih okvira bicikala vrhunskih performansi izrađenih po mjeri. Nudi prostor za odlaganje prtljage gdje su po mjeri izrađeni kovčezi pričvršćeni kožnatim remenjem.

U svakom slučaju radi s eo impresivnom automobilu čije ćemo detalje zasigurno viđati na budućim modelima iz Renaulta.