Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u automobili prosječno stari 15,47 godina

automobili-pijaca

Prosječna starost motornih vozila, čiju je tehničku ispravnost na teritoriji 18 općina u Republici Srpskoj kontrolisalo u prošloj godini Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS), iznosila je 15,47 godina.

Od ukupno pregledanih 328 vozila, 217 je bilo tehnički ispravno, dok je kod 111 motornih vozila utvrđena neispravnost pojedinih elemenata i uređaja, saopćeno je iz AMS RS-a.

U odnosu na ukupan broj kontrolisanih, 38 vozila su imala neispravnu radnu kočnicu što čini 11,59 posto, dok je 70 vozila imalo neispravnu parkirnu kočnicu što čini 21,34 posto od ukupnog broja ispitanih vozila.

Neispravnost uređaja za kočenje kao aktivnog elementa bezbjednosti vozila često dovodi do nastajanja saobraćajne nezgode, upozoravaju iz AMS-a.

Kod 46 (14,02 posto) ispitanih vozila utvrđena je neispravnost uređaja za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, dok je kod 27 (8,23 posto) utvrđena neispravnost na upravljačkom mehanizmu.

Pored ovih uređaja kontrolisano je i stanje karoserije vozila (četiri neispravnih ili 1,22 posto), uređaja koji omogućavaju normalnu vidljivost (devet neispravnih ili 2,74 posto), te elementi ovjesa i pneumatici (21 neispravnih, ili 6,40 posto).

Iz svega ovoga se može zaključiti da najviše neispravnosti je utvrđeno na aktivnim elementima bezbjednosti vozila, što posebno zabrinjava, jer sama njihova neispravnost umnogome doprinosi nastajanju saobraćajnih nezgoda.

U poređenju sa rezultatima akcije iz 2013. godine bilježi se veći broj ispravnih vozila u odnosu na neispravna i to za šest posto, podaci su AMS RS.

S obzirom na to da počinje sezona godišnjih odmora i da dolazi do povećanja mobilnosti na putevima, AMS RS će provoditi akciju “Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite”.