Brzi i žestoki

Preprodavao automobile

Uhapšen zbog vraćanja kilometraže, prijeti mu do 30 godina zatvora

01/11/2018
vraćanje kilometraže na automobilima

Najdrastičniji je slučaj kada je kupcu prodat auto s oko 350.000 km manje nego što je realno prešlo. Vraćanje kilometraže prisutno i u uređenijim zemljama.

Praksa preprodavaca automobila da polovnjake prodaju sa vraćenom kilometražom nije zastupljena samo u zemljama Balkana. Vraćanje kilometraže je prisutno i u mnogim uređenijim zemljama.

Tako je ove godine u Španiji održano suđenje organizovanoj grupi koja je manipulisala kilometražom na 305 automobila kod više od 150 auto dilera u toj zemlji.

Najnoviji slučaj prevare sa kilometražom zabilježen je u Alabami, SAD. Američka federalna vlast optužila je Rendija Grina, vlasnika firme za prodaju automobila u Hantsvilu. Sumnjiče ga da je vratio kilometražu na najmanje 12 vozila prodatih između oktobra 2014. i novembra 2016. godine.

Iz Ministarstva pravde saopštili su da je Grin na prodatim automobilima u prosjeku vratio kilometražu za oko 122.000 milja (skoro 200.000 km).

Najdrastičniji je slučaj vozila koje je prevarenom kupcu prodato sa 218.000 milja manje (oko 350.000 km) nego što je realno prešlo.

Međutim, organi gonjenja nisu sigurni da su istragom obuhvaćeni svi automobili koji su bili predmet prevare. Zato pozivaju vlasnike vozila koji sumnjaju da im je Grin prodao auto sa vraćenom kilometražom da prijave slučaj.

Grinu će se suditi na osnovu 15 različitih optužnica. Od toga je 12 u direktnoj vezi sa prevarom kupaca putem vraćanja kilometraže.

Za svaki auto na kome je vratio kilometar sat prijeti mu kazna do 3 godine zatvora i do 250.000 dolara. Prema važećem zakonu ukupno bi mogao da bude kažnjen sa maksimalnih 30 godina zatvora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.