Državno tužilaštvo

Dokazi o zabrani raspolaganja imovinom Kemala Čauševića

kemal causevic

Na osnovu tih kupoprodajnih ugovora, vještak ekonomske struke je dao nalaz i mišljenje

Državno tužilaštvo je na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) među materijalnim dokazima uložilo rješenja Suda BiH o zabrani raspolaganja imovinom Kemala Čauševića.

Pored toga, tužilac Dubravko Čampara je među blizu 30 materijalnih dokaza predočio više sudskih rješenja za kupoprodajne ugovore, izvještaje o finansijskoj istrazi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i nalaze vještaka ekonomske struke.

“Na osnovu tih kupoprodajnih ugovora, vještak ekonomske struke je dao nalaz i mišljenje”, rekao je tužilac i dodao da su finansijski izvještaji dati vještaku radi nalaza.

Odbrana je navela da SIPA nije imala ovlasti da pregleda bankovne račune optuženog i osvrnula se na činjenicu da se ne vidi potreba za ulaganjem izvještaja ako se predočava nalaz vještaka.

Sudskom vijeću je predočen i sporazum o vansudskom poravnanju UIO-a i štamparije “Glas Srpske – Grafika“ iz Banje Luke, ali i akti UIO-a o uvozima kamiona te naredbe o promjeni mjesta carinjenja tekstila.

Odbrana Anesa Sadikovića je istakla prigovor na naredbe UIO-a, uz obrazloženje da se većina njih ne odnosi na period koji tretira optužnica, na šta je tužilac odgovorio da se ti dokazi ulažu kako bi se pokazao “modus operandi” pri uvozima.

Tužilac Čampara je također predočio rješenja o registraciji firmi “Janus”, “Eko san”, “Obiteks” i “KS Obiteks”, ali i 13 zapisnika o iskazima koje su svjedoci Tužilaštva dali tokom istrage, uz obrazloženje da su predočavani kada je u sudnici dolazilo do odstupanja, a za neke od njih tužilac je kazao da su u cijelosti pročitani.

Odbrana je prigovorila na zakonitost skoro svih zapisnika i navela da se odnose na drugi predmet u kojem je optužen Sadiković.

Bivšeg direktora UIO-a Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. U jednoj od tačaka optužnice Čaušević se tereti da je prekoračio ovlaštenja i firmi “Glas Srpske” iz Banje Luke pribavio protivpravnu imovinsku korist za vršenje usluga štampanja poreskih markica, čime je oštetio budžet BiH.

Nastavak suđenja je 18. novembra, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Odbrane.