slučaj čaušević

Bivšem direktoru UIO potvrđeno pet i po godina zatvora, oslobođen za pranje novca

kemal causevic
FOTO: CIN
Kemal Čaušević

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) danas je pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine oslobođen za pranje novca.

Potvrđena je presuda po kojoj mu se izriče pet i po godina zatvora.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine oslobodilo je bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića optužbi za pranje novca, ali je donijelo odluku da mu se oduzme 1,7 miliona maraka nezakonito stečene imovinske koristi.

Apelaciono vijeće donijelo je odluku o oduzimanju 1,7 milona imovinske koristi i donijelo privremenu mjeru zabrane raspolaganja nad osam nekretnina.

“Ova mjera trajaće do izmirenja iznosa”, kazao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić.

Nalaz vještaka Tužilaštva bio uopšten i štur

Čaušević je oslobođen optužbe da je u periodu od 2007. do 2012. stavio u legalne tokove novac za koji je znao i koji je sam pribavio krivičnim djelom primanje dara. Presuda se odnosi na kupovinu 11 stanova, poslovnih prostora i njiva u ukupnoj vrijednosti od 1,4 miliona maraka.

“Da bi se radilo o krivičnom djelu pranja novca bilo je potrebno utvrditi izvan razumne sumnje da su nekretnine kupljene od prljavog novca”, kazao je Vučinić.

On je rekao da je nalaz vještaka Tužilaštva bio uopšten i štur, te da je i sam vještak naveo da ne zna od kog je novca Čaušević kupio nekretnine.

“Samim tim teza Tužilaštva dovedena je u sumnju a ključni dokaz u pitanje”, obrazložio je presudu Vučinić.

Apelaciono vijeće oslobodilo je Čauševića plaćanja sudskih troškova.

U izjavi za medije Čaušević je kazao kako je napravedno osuđen za primanje dara.

“Prije više od 10 godina je započeo ovaj proces. Nezananje je uništilo civilizaciju, pa pokušalo da uništi i mene. Nadam se da će tužioci Oleg Čavka i Dubravko Čampara odgovarati za zločin koji su počinili. Prije 10 godina su slagali da sam zaradio u životu 570 hiljada i da imam svu tu imovinu. Namjerno su zanemarili mojih 20 godina staža do tada. Od toga sam bio na tri direktorske pozicije i to preko pet godina. Zanemarili su i tri stana koja sam do tada imao, kao i iznos na računu od 230 hiljade”, kazao je.

Izricanje drugostepene presude uslijedilo je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina.

“U povodu upita medija u vezi presude u predmetu ‘Kemal Čaušević’, možemo izjaviti da je u ovom predmetu visoke korupcije ovo do sada najviše osuđeni rukovoditelj jedne institucije na državnoj razini u protekloj deceniji u Bosni i Hercegovini”, naveli su iz državnog tužilaštva.

Podsjećamo, Čaušević je prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca u maju, a Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru 2022. godine je ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protivpravno pribavljena imovinska korist.

Kazna mu je tada smanjena sa devet na pet i po godina zatvora.

Karić i Sadiković

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivice sklopljenim sa Tužilaštvom.

Inače, Čaušević je uhapšen u junu 2014. godine zajedno sa još 53 osobe u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i uposlenici carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije.

Suđenje je počelo 2017. godine.