Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Lake to lake"

U nedjelju se na Ramskom jezeru očekuje više od 160 veslača na regati

regata ramsko jezero
FOTO: Fena

Veslanje je specifičan i zahtjevan sport, posebice kada su u pitanju finansijski zahtjevi

Ovoga vikenda Ramsko jezero ugostit će više od 160 veslača na XI. izdanju tradicionalne veslačka regate „Lake to lake“.

Predsjednik Veslačkog kluba (VK) „Rama“ Filip Šimunović u razgovoru za Fenu podsjetio je kako se ova regata održava jedanaestu godinu zaredom u organizaciji Veslačkog centra “Rama” i Općine Prozor-Rama.

– Ramska veslačka regata pod imenom Tradicionalna veslačka regata „Lake to lake“ održava se od 2012. godine, dok je sam klub osnovan IPA projektom prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH. Ove godine smo pomjerili termin s kraja osmog na kraj petog mjeseca, jezero je puno i dobilo je onu svoju prepoznatljivu ljepotu sa slika. Vodostaj je odličan, za razliku od proteklih godina kada je bio lošiji – rekao je Šimunović.

Ove godine na regati će sudjelovati četiri kluba iz Hrvatske te dva lokalna kluba, „Rama“ i „Ustirama“, a očekuje se preko 160 natjecatelja koji će veslat 24 regate u više kategorija.

– Regata je u sustavu natjecanja Veslačkog saveza Dalmacije jer mi u BiH nemamo funkcionalan savez pa smo bili prisiljeni svoje mjesto tražiti u Dalmaciji, ali vrlo smo zadovoljni i s njima imamo dobru suradnju, posebno jer tu skupljamo iskustvo, znanje, način organizacije i rada – istaknuo je.

Program će se održavati dva dana. Subota je rezervirana za predavanje “Primjeri planiranja treninga kroz život” profesora Mladena Marinovića, višegodišnjeg predsjednika Hrvatske veslačke i kajakaške reprezentacije te kondicijskog trenera poznatih hrvatskih sportaša.

– On je svake godine gost na našoj regati, a pozvali smo ga da osvijesti mlade i sportske djelatnike primjerima svoga rada jer je zaista jedan veliki trener i sportski stručnjak – rekao je Šimunović.

Natjecateljski dio regate kreće u nedjelju, 28. svibnja, s početkom u 10 sati.

Veslački klub „Rama“ jedini klub u BiH

U razgovoru za Fenu Šimunović se dotaknuo i razvoja veslačkog sporta u Bosni i Hercegovini.

– VK „Rama“ je jedini klub u BiH koji funkcionira i koji deset godina ima aktivne veslače koji se natječu diljem Hrvatske i regije budući da u BiH toga nemamo. Mi smo 2020. inicirali osnivanje veslačkog kluba na Jablaničkom jezeru i u našoj općini. Pokušavamo napraviti još neke klubove, svojim znanjem, opremom i iskustvom želimo pomoći i drugim mjestima koji su zainteresirani, ali nažalost teško je uspjeti u tome naumu – kazao je predsjednik VK „Rama“.

Jedan od problema, po njegovim riječima, je i nefunkcionalan Veslački savez BiH.

– Veslački savez BiH na papiru postoji, ali ne radi kako bi trebao. Mi smo s njima imali suradnju i nastupali kao BiH reprezentacija, ali ništo ozbiljno u interesu veslanja se ne radi. Plan nam je da napravimo Savez Federacije BiH, imamo neke kontakte da napravimo klub u Jajcu ili u Livnu. Plan nam je to već nekoliko godina, pokušavamo i lobiramo, možda uspijemo osnovati savez koji bi bio funkcionalan i koji bi radio za veslanje te bi na taj način razvijali veslanje – ustvrdio je Šimunović.

Veslanje je specifičan i zahtjevan sport, posebice kada su u pitanju finansijski zahtjevi.

– Oprema za veslački sport dosta je skupa, osjetljiva je i na nju se treba posebno paziti da se ne oštetit jer svako oštećenje je teško popravit, a kako nemamo tradiciju nemamo ni majstora koji mogu sanirati oštećenje pa ih moramo ići tražiti vani. Svaki klub ima svojih problema, posebno što se tiče financijske situacije. Nama je pomogla i Općina Prozor-Rama i mi bez toga sigurno ne bi uspjeli. S drugih razina vlasti dobivamo sredstva kroz projekte, kojih smo stvarno dosta uspješno odradili. Ovaj sport iziskuje dosta troškova i rada, bitno je da se borimo i radimo – naglasio je.

Rezultati njihova rada itekako su vidljivi, ocijenio je Šimunović.

– Mi smo zadovoljni odazivom i zanimanjem. Nismo velika sredina jer trenutno općina broji oko 14 tisuća stanovnika i naša baza su većinom sela oko jezera. U naša dva kluba imamo preko 50 veslačica i veslača. Posebno je uspjeh što se klub održao u ovako maloj sredini gdje nije bilo tradicije vesleačkog sporta, koji je dosta zahtjevan, a nije toliko popularan. Mi stvaramo tradiciju, dobar broj veslača koji su prošli škole vraća se i odvesla neke revijalne regate za nas, stvaramo veslačku povijest u Rami. A nadamo se da ćemo to prenijeti i na županiju, entitet i državu – zaključio je predsjednik Veslačkog kluba (VK) „Rama“ Filip Šimunović.