Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropska unija

Uskoro će svi automobili dobiti limitatore brzine

limitator brzine (1)

Automobili homologirani prije 6. jula 2022. godine će morati usvojiti tehnologiju do 2024. godine

Radi se o dogovoru Evropske komisije i institucija EU iz 2019. godine koja je potonula u zaborav, a mogla bi drastično promijeniti svijet automobila i cestovnog prijevoza općenito.

Ova odluka bi na snagu trebala stupiti 2022. godine, a to znači da će od tada svi novi automobili biti opremljeni limitatorom. Pritom ne mislimo na klasične limitatore koji kod premiuma djeluju na 250 km/h te kod Volva na 180 km/h. Sudeći po najavama, limit će biti osjetno niži i ovisni o nizu faktora.

Naime, ovaj bi sistem trebao koristiti podatke GPS pozicioniranja, sistem čitanja saobraćajnih znakova te vjerovatno i izvještaja o stanju na cestama. To znači da bi limitator funkcionirao na svim javnim saobraćajnicama, od gradskih ulica do praznih magistralnih cesta.

O svemu je progovorio i Rory Reid te snimio video u kojem pojašnjava što sve možemo očekivati u budućnosti.

Automobili homologirani prije 6. jula 2022. godine će morati usvojiti tehnologiju do 2024. godine. Puno toga se ne zna o djelovanju sistema, ali se pretpostavlja da će vozača koji previše stisne gas sistem obavještavati svjetlosnim i zvučnim upozorenjem, možda i vibracijom, a konačna reakcija bi bila prisilno otpuštanje gasa.

Zakon će vrijediti za cijelu EU, uključujući Veliku Britaniju, a pretpostavlja se da će njime svijet krenuti snažnije prema implementaciji sistema autonomne vožnje. Pretpostavlja se da će i Amerika preuzeti automobile s ovakvom tehnologijom, bar neke njene države.