Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro ćemo voziti automobile na urin?

urin tehnologija

Uriniranje u rezervoar automobila do sada je predstavljalo najobičniji adolescentski vid vandalizma, ali nemojte se začuditi ako jednog dana urin zaista budemo koristili za pokretanje vozila.

Tim istraživača sa univerziteta u Bristolu, u Engleskoj, razvio je metodu kojom se ova ljudska izlučevina pretvara u električnu struju koja, opet, može da se koristi za pogon automobila. Naime, urin je u osnovi hemikalija u vodenom rastvoru, pa ako se ta hemikalija pravilno upotrebi, može da služi kao i svako drugo pogonsko gorivo.

Ekipa naučnika iz Bristola razvila je takozvani sistem “mikrobnih gorivnih ćelija” (MFC), koji koristi mikroorganizme za stvaranje energije, kao dio njihovog metaboličkog procesa.

“Mikoroorganizmi su izuzetno efikasni (preko 96%) u pretvaranju organske materije u energiju, ali čak i najbolje projektovani MFC sistem ima energetsku efikasnost ispod 60%”, objašnjava profesor Ioannis Ieropoulos, koji je glavni istraživač i direktor u Centru za bioenergiju u Bristolu i dodaje da “očigledno, postoji dosta prostora za unaprijeđivanje”.

Testiranje ovog sistema već je počelo, i to tako što je tim istraživača postavio specijalne pisoare u studenskom kampusu i na čuvenom muzičlkom festivalu Glastonbury u Engleskoj. U oba ova testa, MFC sistem generisao je dovoljno električne energije da WC prostorije budu osvetljene LED sijalicama.

Pogledajte kako je MFC tehnologija može biti primenjena u izbjegličkim kampovima gdje ne postoji električna mreža:

U ovom trenutku, sistem je na takvom nivou da je na ovaj način moguće dobiti dovoljno energije da se, na primjer, napune baterije na smartfon uređajima. Tehnologija može da bude naročito korisna na lokacijama gdje električna mreža nije dostupna ili je limitirana (dobar primjer su upravo muzički festivali koji se održavaju na otvorenom prostoru i gdje se zahvaljujući velikim količinama popijenog piva češće odlazi u WC), a u odnosu na solarne ćelije prednost je u tome što sistem radi i bez dnevnog svjetla – neophodno je samo prisustvo većeg broja ljudi koji imaju potrebu da povremeno isprazne svoju bešiku.

Očigledno je da tehnologija ima potencijala, ali koliko smo zaista daleko od njene primjene u automobilima, koju smo spomenuli na početku teksta? Leropulos smatra da ideja nije neostvariva.

“Za sada smo u stanju da na ovaj način povremeno ili stalno napajamo pojedine uređaje, poput pumpi ili motora koji rade na jednosmernu struju, zatim mikrokontrolera i senzora”, kaže on.

“Očekujem da ćemo u budućnosti, sa uvođenjem naprednih materijala, uređaja sa visokom energetskom efikasnošću i boljim načinima za uskladištenje energije, urin i druge otpadne organske materije moći da koristimo kao gorivo kojim ćemo dopunjavati baterije na električnim vozilima”, ubijeđen je Ieropoulos.

Vozači svakako i dalje neće smjeti da konzumiraju alkohol, ali bi u ovom slučaju saputnici pivopije bili dobrodošli u jednom takvom automobilu.