Brzi i žestoki

Auto gigant

Volkswagen otvara šest fabrika u Evropi, proizvodit će baterije

17/03/2021

VW je saopštio da planira da u Evropi pokrene do 2030. godine šest pogona za proizvodnju baterija na gorive ćelije

Njemački Volkswagen planira da obezbijedi ponudu ćelijskih baterija i širenje infrastrukture za punjenje električnih vozila u Evropi, u okviru pojačanih napora da prestigne “Teslu” i učini takozvanu e-mobilnost jeftinijom.

Drugi najveći svjetski proizvođač automobila, koji je u jeku snažnog zaokreta ka automobilima na baterije, saopštio je  da planira da u Evropi pokrene do 2030. godine šest pogona za proizvodnju baterija na gorive ćelije, koje će graditi sam ili u saradnji s nekim partnerima, prenosi Reuters.

“E-mobilnost je za nas postala osnovna djelatnost. Sada sistematski integrišemo dodatne procese u lanac vrijednosti”, izjavio je generalni direktor VW-a Herbert Dis.

Planirani pogoni će imati proizvodni kapacitet od 240 gigavat sati godišnje, dodao je i naglasio da kompanija želi da obezbijedi dugoročnu poziciju u trci za najbolju bateriju i najbolje korisničko iskustvo u eri mobilnosti s nultom emisijom.

Volkswagen grupa je takođe najavila ulazak u partnerstva sa naftnom kompanijom British petroleum i vodećim evropskim kompanijama Enel i Iberdrola kako bi proširili mrežu stanica za punjenje električnih vozila.

Nedostatak infrastrukture i dalje vidi kao glavnu prepreku za masovno prihvatanje automobila na baterije.

„U prosjeku ćemo sniziti troškove baterijskih sistema na znatno ispod 100 eura po kilovat satu“, rekao je član uprave VW-a Tomas Šmal, napominjući da će to konačno učiniti e-mobilnost pristupačnom i dominantnom pogonskom tehnologijom.

Prema decembarskim podacima kompanije Benchmark Mineral Intelligence, cijena ćelijskih baterija za električna vozila pala je u prosjeku na 110 dolara po kilovat-satu, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.