Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Volkswagen se dogovorio s američkim vlastima

Predstavljen najjači VW Golf na svijetu

Kompanija “Folksvagen” je postigla dogovor sa američkim vlastima o otkupu i plaćanju popravki oko 80.000 automobila sa trolitarskim dizelskim motorima marki “Volkswagen”, “Porsche” i “Audi”, saopštio je nadležni sud u SAD.

Okružni sudija Charles Breyer rekao je na ročištu u San Francisku da je firma “Robert Bosch”, proizvođač softvera za “Volkswagen”, pristala načelno da preuzme odgovornost povodom tužbi koje su u Americi podnijeli vlasnici automobila sa dizelskim motorima.

“Volkswagen” se našao na udaru kada je u septembru 2015. godine priznao da je u svoja vozila ugrađivao softver koji je na testovima prikazivao niže vrijednosti štetnih gasova.

Prema Reutersovim saznanjima, očekuje se da će novi dogovor koštati “Volkswagen” više od 300 miliona dolara.

Kompanija je u junu pristala da poravnjanje u ukupnoj vrijednosti od 15 milijardi dolara za sva sporna vozila, uključujući otkup 475.000 automobila.

80.000 automobila obuhvaćenih današnjim dgovorom sadržavali su neprijavljen pomoćni sistem za štetne gasove koji je omogućavao emitovanje do devet puta većih količina od zakonskih normi.

Ministarstvo pravde saopštilo je da je “Volkswagen” pristao da uloži još 225 miliona dolara u smanjenje emisija iz dizelskih motora, a država Kalifornija odvojeno je objavila da je njemački gigant pristao da poveća broj električnih automobila u svojoj prodajnoj mreži u ovoj državi.