Brzi i žestoki

zbog agresije na ukrajinu

Volkswagen zaustavlja proizvodnju u Rusiji, neće im više ni izvoziti automobile

03/03/2022

Poslovanje s Rusijom znatno je otežano od početka ruske invazije na Ukrajinu zbog sankcija koje je Moskvi uvela međunarodna zajednica

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je da će zbog ruskog napada na Ukrajinu do daljnjeg zaustaviti proizvodnju vozila u Rusiji i odmah prekinuti izvoz.

VW ima pogone u Kalugi, jugozapadno od Moskve, i u Nižnjem Novgorodu gdje planiraju zaustaviti proizvodnju. U saopćenju dodaju i da automobile marki u sastavu grupe VW, uključujući Audi, Porsche i Škodu, neće izvoziti u Rusiju.

Poslovanje s Rusijom znatno je otežano od početka ruske invazije na Ukrajinu zbog sankcija koje je Moskvi uvela međunarodna zajednica. Vodeća njemačka poslovna udruga DIHK ocijenila je da sankcije zapravo predstavljaju potpuni embargo.

Na njemačke proizvođače automobila rat u Ukrajini utječe kroz prekide u lancu nabave, posebno kablova. Tako je VW u odvojenom saopćenju objavio da zbog ukrajinske krize privremeno obustavlja proizvodnju u dvije poljske tvornice, također ističući prekid u lancu nabave.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.